Αλκανάδρε (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλκανάδρε (ποταμός)
Alcanadre.JPG
Εκβολές Σίνκα
Μήκος 147 km
Παραπόταμοι Γουατιθαλέμα και Río Flumen

Ο Αλκανάδρε (ισπανικά: Río Alcanadre) είναι ένα ποτάμι στη βόρεια Ισπανία, παραπόταμος του ποταμού Σίνκα, που διασχίζει την επαρχία της Ουέσκας. Ο Αλκανάδρε πηγάζει στην Οροσειρά της Galardón και καταλήγει στο Σίνκα κοντά στον οικισμό του Ballobar.

Τρέχει από το βορρά προς το νότο διασχίζοντας το Φυσικό πάρκο της οροσειράς και των φαραγγιών της Γουάρα στην ομώνυμη οροσειρά, διαμορφώνοντας στο πέρασμά του μερικές βαθιές ρεματιές, φαράγγια και χαράδρες, τα οποία χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους λάτρεις του σπορ της κατάβασης φαραγγιών, τόσο των Ισπανών όσο και άλλων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το τμήμα του ποταμού Αλκανάδρε που κατέρχεται μεταξύ των περιοχών Bara και Bierge, χωρίζεται αθλητικά σε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές, οι οποίες ονομάζονται: Gorgas Negras, Barrasil, Άνω Peonera  και Κάτω Peonera. Νοτιότερα, αλλάζει κατεύθυνση προς τα ανατολικά και νοτιοδυτικά έως τις εκβολές του στον Σίνκα.

Οι κυριότεροι παραπόταμοι είναι τα ποτάμια  Barranco de Mascún και Isuala που ονομάζεται επίσης Balcés εξ' αριστερών, και Formiga, Guatizalema και Flumen από τα δεξιά.

Ερείπια του φράγματος και του μύλου δίπλα στη γέφυρα της Famiñosa.
Πέρασμα από πλάκες κοντά στη τοποθεσία Morrano