Αλεπού των Άνδεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Culpeo MC.jpg

Η αλεπού των Άνδεων (Lycalopex culpaeus), γνωστή και ως κούλπεο, είναι είδος Λυκαλώπεκος. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γηγενής κυνίδης στη Νότια Αμερική, μετά τον χαιτοφόρο λύκο. Στην εμφάνιση φέρει πολλές ομοιότητες με την ευρέως αναγνωρισμένη κόκκινη αλεπού. Έχει γκρι και κοκκινωπή γούνα, λευκό πηγούνι, κοκκινωπά πόδια και μια ρίγα στην πλάτη που μπορεί να είναι ελάχιστα ορατή.

Η διατροφή της αλεπούς των Άνδεων αποτελείται κυρίως από τρωκτικά, κουνέλια, πουλιά και σαύρες, και σε μικρότερο βαθμό, από φυτικό υλικό και ψοφίμια. Η αλεπού των Άνδεων περιστασιακά επιτίθεται σε πρόβατα και επομένως συχνά θηρεύεται ή δηλητηριάζεται.[1] Σε ορισμένες περιοχές έχει γίνει σπάνια, αλλά σε γενικές γραμμές το είδος δεν απειλείται με εξαφάνιση.

Η αλεπού των Άνδεων είχε εξημερωθεί για να δημιουργήσει τον σκύλο φουεγκίνο, αλλά το ζώο αυτό εξαφανίστηκε κάποια χρονική περίοδο μεταξύ του 1880 και 1919.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Macdonald, David Whyte· Claudio Sillero-Zubiri (2004). The Biology and Conservation of Wild Canids. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-851555-5.