Αλεξία της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλεξία της Ελλάδας
Royal Wedding Stockholm 2010-Konserthuset-401.jpg
Γέννηση
Μον Ρεπό
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Σύζυγος Κάρλος Μοράλες Κιντάνα
Γονείς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας και Άννα-Μαρία της Ελλάδας
Αδέλφια Παύλος ντε Γκρέτσια, Νικόλαος της Ελλάδος, Θεοδώρα της Ελλάδος και Φίλιππος της Ελλάδας
Commons page Πολυμέσα

Η πριγκίπισσα Αλεξία της Ελλάδας και της Δανίας (10 Ιουλίου 1965) είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου και της συζύγου του Άννας – Μαρίας. Το διάστημα μεταξύ 10 Ιουλίου 1965 και 20 Μαΐου 1967, οπότε γεννήθηκε ο αδελφός της Παύλος, υπήρξε η Πριγκίπισσα Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου.

Γεννήθηκε στο θερινό ανάκτορο του Μον Ρεπό της Κέρκυρας και η γέννησή της αναγγέλθηκε σε όλη τη χώρα με κωδωνοκρουσίες και 21 κανονιοβολισμούς. Η σύμπτωση μάλιστα της γέννησής της με τα Ιουλιανά έφερε το όνομά της στη συνθηματολογία των ημερών με κυρίαρχο το σύνθημα: «Αλεξία πάρε θέση».

Μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου μετέφερε την έδρα του ο Κωνσταντίνος έπειτα από το αποτυχημένο Αντικίνημά του της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του από την Ελλάδα. Μετά το 1973 η τέως βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.

Τη βασική και μέση εκπαίδευση έλαβε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου και συνέχισε τις σπουδές της στο Froebel College του Ινστιτούτου του Roehampton. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ με ειδίκευση στην Ιστορία και παρακολούθησε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, από όπου έλαβε δίπλωμα master στην παιδαγωγική της προσχολικής ηλικίας (Early Childhood Intervention).

Εργάστηκε τρία χρόνια ως δασκάλα προσχολικής αγωγής σε σχολείο του Λονδίνου και αργότερα ανέλαβε θεραπευτική διδασκαλία σε ομάδες παιδιών με Σύνδρομο Ντάουν, στο Fundación Catalana Síndrome de Down της Βαρκελώνης.

Στις 9 Ιουλίου 1999 παντρεύτηκε στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνου τον ισπανό αρχιτέκτονα και αθλητή Κάρλος Μοράλες Κιντάνα (Carlos Morales Quintana), με τον οποίον απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

Η Αλεξία και η οικογένειά της κατοικούν στο Puerto Calero των Καναρίων Νήσων. Η ίδια είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Άννα – Μαρία» και της ιστιοπλοϊκής ομάδας Azur de Puig.