Αλεξάνδρα Σμίλιανιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάνδρα Σμίλιανιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Ιουνίου 1970
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[1]
ΣπουδέςUniversity of Belgrade School of Electrical Engineering
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
ΕργοδότηςΠολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλεξάνδρα Σμίλιανιτς (σερβικά : Александра Смиљанић) γεννημένη στις 12 Ιουνίου 1970 στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας, είναι Σέρβα πολιτικός.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών[2]. Αργότερα έλαβε MA και Ph.D. στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1996 και το 1999 αντίστοιχα[3] .

Εργάστηκε ως καθηγητής στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του Βελιγραδίου και ως καθηγητής της έρευνας στο πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης[4]. Ήταν επίσης επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stony Brook σην Νέα Υόρκη, και εργάστηκε στο ίδρυμα ερευνών από το 1999 έως 2004[5] στον τομέα της έρευνας στην αρχιτεκτονική και σχεδιασμό των δρομολογητών ίντερνετ υψηλής χωρητικότητας. Είναι συγγραφέας πολλών περιοδικών στον τομέα της μεταγωγής υψηλής απόδοσης και δρομολόγησης. Είναι εφευρέτης και κατέχει εννέα αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και μία αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Μερικά από αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Ήταν συντάκτης στην εφημερίδα osa από το 2003 μέχρι το 2009[6], και της "IEEE επικοινωνίας και γραμμάτων" από το 2005[7].

Η μητέρα της Βλαντάνα Λίλακ Σμίλιανιτς είναι γνωστή Σέρβα εικονογράφος παιδικών βιβλίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]