Αλέξανδρος ο Λυκοπολίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος ο Λυκοπολίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Ασιούτ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπρεσβύτερος
συγγραφέας[1]

Ο Αλέξανδρος ο Λυκοπολίτης (3ος-4ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος συγγραφέας και νεοπλατωνικός φιλόσοφος. Συνέγραψε μια σύντομη πραγματεία σε 26 κεφάλαια κατά των Μανιχαίων[2], υπό τον τίτλο Αλεξάνδρου Λυκοπολίτου επιστρέψαντος εξ εθνών προς τας Μανιχαίου δόξας. Στο δεύτερο κεφάλαιο του έργου αυτού γράφει ότι άντλησε τις γνώσεις του περί της διδασκαλίας του Μάνητος «από των γνωρίμων του ανδρός» (δηλαδή από τους φίλους του Μάνητα).

Το έργο αυτό αποτελεί δείγμα της ελληνικής αναλυτικής διαδικασίας, «μια ήρεμη αλλά σθεναρή διαμαρτυρία του εκπαιδευμένου επιστημονικού νου κατά του θολού δογματισμού των ανατολιών θεοσοφιών».

Ο Μέγας Φώτιος γράφει[3] ότι ο Αλέξανδρος ήταν Επίσκοπος της Λυκοπόλεως ή «Πόλεως Λύκων» (της σημερινής πόλεως Ασιούτ της Αιγύπτου). Αυτή η άποψη συνέχισε έχει πολλούς υποστηρικτές μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, παρά το ότι ο ντε Τιγιεμόν είχε καταλήξει το 1697 στο συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας ήταν ειδωλολάτρης και πλατωνιστής. Ο Όττο Μπαρντενχέβερ συμπέρανε το ίδιο στην Patrologie του (σελ. 234), καθώς και οι Μπρίνκμαν και Μπάουρ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. J.P. Migne: Patrologia Graeca, XVIII, 409-448
  3. Contra Manichaeos, i, 11, στην Patrologia Graeca, CII, 33

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]