Αλέκος Καραβίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέκος Καραβίτης
Πληροφορίες
Γέννηση1904
Ακτούντα Ρεθύμνης
Θάνατος1975
Μουσικά όργαναΛύρα

Ο Αλέκος Καραβίτης (1904 - 1975) ήταν Έλληνας λυράρης[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλέκος Καραβίτης γεννήθηκε το 1904 στο γραφικό και ορεινό χωριό Ακτούντα Ρεθύμνης. Ήταν το τρίτο παίδι μιας πολυμελούς οικογένειας (οκτώ αδέλφια) και ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την μουσική[2]. Δική του λύρα απέκτησε σε ηλικία 15 χρονών το 1919[3].

"Ο Αλέκος, πρωτόμαθε λύρα στις ψηλές και απόκρημνες βουνοκορφές του χωριού μας. Από παιδί είχε μεγάλο πάθος και μεράκι γι αυτό το όργανο", έλεγε με καμάρι ο μεγαλύτερος αδελφός του[4].

Ο Kαραβίτης πήγε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1921[5]. Αργότερα, εξελίχθηκε σε πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής ενώ έγινε και καλλιτεχνικός διευθυντής της Δόρας Στράτου. Εκτός από μουσικός υπήρξε και ιδιοκτήτης καφενείου αρχικά στην Αθήνα και στην συνέχεια έγινε αποκλειστικός διανομέας πάγου στην Αττική, μια αποκλειστικότητα που του έδωσε ο κουμπάρος του γνωστός επιχειρηματίας Αντώνιος Φιξ με το εργοστάσιο μπύρας[6]. Λυράρης με ορεινά ακούσματα έκανε γνωστή την λύρα και στην Αθήνα και συσπείρωσε τους Κρήτες των Αθηνών με την λύρα του στο καφενεδάκι που διατηρούσε εκεί από το 1927[7].

Πέθανε το 1975. Κόρη του είναι το μοντέλο Υακίνθη Καραβίτη που ανακηρύχτηκε μις Ελλάς[8]. Εγγονή του είναι η δημοσιογράφος Χριστίνα Πολίτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]