Ακακία Αβησσυνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακακία Αβησσυνίας

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Κυαμώδη (Fabales)
Οικογένεια: Μιμηλεοειδή (Mimosaceae)
Γένος: Ακακία (Acacia)
Είδος: Ακακία Αβησσυνίας (A. abyssinica)
Διώνυμο
Acacia abyssinica (Ακακία η αβησσυνιακή)
Benth. 1846

Η Ακακία Αβησσυνίας είναι δέντρο της οικογένειας των Μιμηλεοειδών, του γένους Ακακία που περιλαμβάνει πάνω από 1200 είδη δέντρων. Σε αυτό το είδος ανήκουν δύο καταγεγραμμένα υποείδη, η Acacia abyssinica abyssinica και η Acacia abyssinica calophylla. Το επιστημονικό της όνομα πήρε από την Αβησσυνία (Αιθιοπία) όπου και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για αειθαλές δέντρο μεσαίας ταχύτητας ανάπτυξης που φτάνει τα 16 μέτρα ύψος με την κόμη του να είναι σχεδόν επίπεδη. Ο κορμός των ώριμων φυτών είναι κοκκινωπός – καφέ ενώ των νεαρών είναι κιτρινωπός – καφέ και ξεφλουδίζει σε λεπτές, σαν φύλλα χαρτιού, φλούδες. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα και σχηματίζουν πτερύγια που αποτελούνται από 20 με 40 ζευγάρια φύλλων. Τα νεαρά κλαδιά έχουν τριχοειδή επικάλυψη. Τα αγκάθια αναπτύσσονται σε ζεύγη και είναι ευθεία. Τα άνθη της είναι λευκά και σχηματίζουν σφαιρικές ταξιανθίες.

Η Ακακία της Αβησσυνίας προέρχεται από τις ορεινές σαβάνες, σε υψόμετρο γύρω από τα 1600 μέτρα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να τη βρούμε μέχρι τα 2100 μέτρα, της ανατολικής Αφρικής, από το νότιο Σουδάν μέχρι τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη. Στις χώρες προέλευσης της έχει διαδοθεί και ως καλλωπιστικό δέντρο σε κήπους και πάρκα. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία, τη ζέστη με υγρασία, τη μόλυνση, τον άνεμο και τα εδάφη με κλίση.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Brenan, J.P.M. (1970). Mimosoideae FZ 3(1) Page 99.
  • Coates Palgrave K. (revised and updated by Meg Coates Palgrave) (2002). Trees of Southern Africa 3rd edition. Struik, South Africa Page 273.
  • Timberlake, J., Fagg, C. & Barnes, R. (1999). Field Guide to the Acacias of Zimbabwe CBC Publishing, Harare Pages 28 - 29.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]