Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Ισραήλ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°46′13.73″N 35°12′56.74″E / 31.7704806°N 35.2157611°E / 31.7704806; 35.2157611

Το λογότυπο της Ακαδημίας
Η κύρια είσοδος της Ακαδημίας
Άγαλμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ισραήλ με έδρα την Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε το 1961 από το κράτος του Ισραήλ για την προώθηση των επαφών μεταξύ επιστημόνων από τις επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές στο Ισραήλ, για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σε ερευνητικά έργα εθνικής σημασίας, και για να προωθηθεί η αριστεία. Αποτελείται από 102 από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες του Ισραήλ. Η έδρα της Ακαδημίας βρίσκεται δίπλα στην επίσημη κατοικία του προέδρου του Ισραήλ.

Στις επιστήμες, ασχολείται με τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Ισραήλ, και διευκολύνει τη συμμετοχή των Ισραηλινών επιστημόνων στον τομέα της έρευνας σε διεθνή έργα, όπως η φυσική υψηλών ενεργειών στο CERN) και ακτινοβολία συγχρότρου στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Σύγχροτρον. Στις ανθρωπιστικές επιστήμες, η έρευνα χρηματοδοτείται στη μελέτη του Tanakh και του Ταλμούδ, στην εβραϊκή ιστορία, την εβραϊκή φιλοσοφία, την εβραϊκή τέχνη και την εβραϊκή γλώσσα.

Η Ακαδημία διαχειρίζεται το ταμείο υποτροφιών «Einstein», το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των επιστημόνων από όλο τον κόσμο και την ισραηλινή ακαδημαϊκή κοινότητα, το «Ταμείο Επιστήμης του Ισραήλ», με ετήσιο προϋπολογισμό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων, και μια σειρά από ερευνητικά κονδύλια με βάση τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Διαστημικών Ερευνών Adler, του Ιδρύματος Wolf, και του Ταμείου Fulks για την ιατρική έρευνα. Η Ακαδημία λειτουργεί επίσης ισραηλινό ακαδημαϊκό κέντρο στο Κάιρο, που βοηθά τους μελετητές του Ισραήλ με την έρευνα στην Αίγυπτο και το αιγυπτιακό πολιτισμό, και διευκολύνει τη συνεργασία με τους Αιγύπτιους ακαδημαϊκούς. Παράλληλα, έχει το καθεστώς του παρατηρητή στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών και τρέχει τα προγράμματα ανταλλαγών με τη βρετανική Βασιλική Εταιρεία, τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Σιγκαπούρης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]