Αθώα ή ένοχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθώα ή Ένοχη
ΣκηνοθεσίαΝέστορας Μάτσας
ΠαραγωγήΚρόνος Φίλμς
ΣενάριοΝέστορας Μάτσας και Κώστας Ασημακόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΑντιγόνη Βαλάκου, Λυκούργος Καλλέργης, Μάνος Κατράκης, Αρτέμης Μάτσας, Νίκος Τζόγιας, Θόδωρος Μορίδης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μιράντα Μυράτ, Τζόλυ Γαρμπή, Κώστας Πρέκας και Γιάννης Μαλούχος
ΜουσικήΤάκης Μωράκης
Πρώτη προβολή1963
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα

Η ταινία Αθώα ή ένοχη είναι δικαστικό δράμα του 1963 σε σκηνοθεσία Νέστορα Μάτσα και σενάριο του ιδιου και του Κώστα Ασημακόπουλου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Λυγίζος, ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας και εξαιρετικός ιστιοπλόος, για να απαλλαγεί από την ανίατη ασθένεια του και τους φρικτούς πόνους που τη συνοδεύουν, οδηγείται στη λύση της ευθανασίας με τη συνδρομή της αγαπημένης του συζύγου, Άννας. Η Άννα, μετά από τον θάνατο του άνδρα της, οδηγείται στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης. Η ακροαματική διαδικασία εκτυλίσσεται μέσα από τις καταθέσεις ανθρώπων του στενού τους περιβάλλοντος, οι οποίοι καταθέτουν για τους λόγους που οδήγησαν την Άννα σε αυτήν την απόφαση. Σε μια διακοπή της δίκης, ψυχικό και σωματικό ράκος καθώς είναι, η Άννα αυτοκτονεί κοβοντας τις φλέβες της. Αθώα ή ένοχη; Η απάντηση στο ερώτημα επαφίεται στους θεατές.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία τραγουδάει η Νάντια Κωνσταντοπούλου.

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1962-1963 και έκοψε 25.848 εισιτήρια. Ήρθε στην 26η θέση ανάμεσα σε 82 ταινίες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]