Αθηνά της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθηνά
Κόμισσα του Μονπεζά
Η Αθηνά το 2023
Γέννηση24 Ιανουαρίου 2012 (2012-01-24) (12 ετών)
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κοπεγχάγης Ριγσοπιτάιλετ, Κοπεγχάγη, Δανία
Πλήρες όνομα
   Αθηνά Μαργαρίτα Φραγκίσκη Μαρία
Δανικά: Athena Marguerite Françoise Marie
ΟίκοςΓκλύξμπουργκ
ΠατέραςΠρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας
ΜητέραΜαρία Καβαλιέ
ΘρησκείαΕκκλησία της Δανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αθηνά, Κόμισσα του Μονπεζά (Δανικά: Athena, Κomtesse af Monpezat, γενν. 24 Ιανουαρίου 2012) είναι το νεότερο παιδί και η μοναδική κόρη του Πρίγκιπα Ιωακείμ και της Πριγκίπισσας Μαρίας της Δανίας και το νεότερο εγγόνι και η τρίτη εγγονή της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄ και του πρίγκιπα Ερρίκου.

Είναι ένατη στη γραμμή διαδοχής στον Δανικό θρόνο, μετά τα παιδιά του θείου της, Βασιλιά Φρειδερίκου Ι΄, τον πατέρα της, τα δυο μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της, Κόμητες Νικόλαο και Πρίγκιπα Φέλιξ και τον μεγαλύτερο αδελφό της Κόμη Ερρίκο.

Γέννηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αθηνά γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012 Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κοπεγχάγης Ριγσοπιτάιλετ της Κοπεγχάγης.[1]

Όπως και με τα μεγαλύτερα αδέλφια της και τα ξαδέλφια της, τα ονόματά της δεν αποκαλύφθηκαν μέχρι τη βάφτιση της, η οποια έγινε στις 20 Μαΐου 2012 στην εκκλησία Μογκελτόντερ.[2]

Ονομάσθηκε Αθηνά από τη θεά Αθηνά της ελληνικής μυθολογίας, Μαργαρίτα από τη γιαγιά της βασίλισσα Μαργαρίτα, Φραγκίσκη από τη γιαγιά της Φραγκίσκη Γκρασιό, και Μαρία από τη μητέρα της Πριγκίπισσα Μαρία. Νονοί της ήταν οι θείοι της Γκρεγκορί Γκραντέ και Εντουάρντ Καβαλιέ, η Καρίνα Άξελσον και οι φίλοι των γονιών της η Τζούλι Μίραμπο, ο Ντιέγκο ντε Λαβαντέιρα και Ερριέτα Στίνστρουπ.

Απώλεια πριγκιπικού τίτλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αθηνά μαζί με τα τρία αδέλφια της έχασαν τους πριγκιπικούς τους τίτλους και τις προσφωνήσεις που τους συνόδευαν (Αυτού/Αυτής Βασιλική Υψηλότητα) με ανακοίνωση των Ανακτόρων τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν έχασαν ωστόσο τη θέση τους στη σειρά διαδοχής του Δανικού Θρόνου. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.Τα 4 παιδιά διατηρούν τους τίτλους του Κόμη/της Κόμισσας του Μομπεζά και προσφωνούνται ως η «Αυτού/Αυτής Εξοχότητα». [3]

Η ανακοίνωση εξηγούσε ότι «με αυτήν την απόφασή της, Η ΑΜ η Βασίλισσα επιθυμεί να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο για τους 4 εγγονούς, που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν τις ζωές τους με πολύ μεγαλύτερη άνεση δίχως να περιορίζονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες και καθήκοντα που ο επίσημος δεσμός με τον Βασιλικό Οίκο της Δανίας εμπεριέχει».[4]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 24 Ιανουαρίου 2012 - 31 Δεκεμβρίου 2022: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αθηνά της Δανίας, Κόμισσα του Μονπεζά[5]
  • 1 Ιανουαρίου 2023-σήμερα: Η Αυτής Εξοχότητα Η Κόμισσα Αθηνά του Μονπεζά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Princess Is Born». Website of the Danish Royal House. 24 Ιανουαρίου 2012. 
  2. «Date set for christening of Danish prince». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2017. 
  3. «Queen Margrethe of Denmark Strips Four Grandchildren of Their Royal Titles». Peoplemag (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Changes in titles and forms of address in the Royal Family». www.kongehuset.dk. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Her Highness Princess Athena». Website of the Danish Royal House. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθηνά της Δανίας
Γέννηση: 24 Ιανουαρίου 2012
Βασιλικός Οίκος της Δανίας
Γραμμή διαδοχής
Προκάτοχος
Πρίγκιπας Ερρίκος
Γραμμή διαδοχής στον Δανικό θρόνο
9η θέση
Διάδοχος
Η Πριγκίπισσα του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ
Γραμμή διαδοχής στον Βρετανικό θρόνο
απόγονος του Αρθούρου, γιου της Βικτώριας