Αθανάσιος της Αττάλειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αθανάσιος της Αττάλειας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος7 Ιανουαρίου 1700[1]
ΚατοικίαΕπαρχία Αττάλειας
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Αθανάσιος της Αττάλειας ήταν Έλληνας Μικρασιάτης νεομάρτυρας που έζησε στην Σμύρνη τον 17ο αιώνα. Γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου.

Μαρτυρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μέρα εμπλακεί σε μια θρησκευτική διαμάχη με έναν Τούρκο. Ο Τούρκος ήταν μορφωμένος και επιθετικός στα λόγια, αλλά ο Αθανάσιος προσπάθησε με όλη του τη δύναμη να υποστηρίξει την αλήθεια της χριστιανικής πίστης και την ανωτερότητα του πάνω στο Ισλάμ. Τέλος, χωρίστηκαν.

Την επόμενη μέρα, ο Αθανάσιος κλήθηκε σε δίκη και συναντήθηκε με τον Τούρκο ως τον κατηγορούμενο του. Ο δικαστής κάλεσε τον Αθανάσιο να απαρνηθεί την Ορθοδοξία και να αποδεχθεί το Ισλάμ, καθώς είχε δώσει την εντύπωση ότι δήλωσε στον σύντροφό του την προηγούμενη ημέρα ότι ο Αθανάσιος είπε: «Θα πεθάνω χίλιους θανάτους προτού να αρνηθώ την πίστη του Χριστού!»

Για αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε το έτος 1700. Τα ιερά του λείψανα είχαν ταφεί στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Σμύρνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γριμάνης, Σταύρος Δ. (2011). «Συμβολή στη Μικρασιάτικη αγιολογία: Οι νεομάρτυρες της Σμύρνης». Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών 17: 308. doi:10.12681/deltiokms.30. ISSN 2459-2579.