Αθανάσιος Κοτζιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αθανάσιος Κοτζιάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Δεκαετία του 1750
Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Θάνατος 1821
Θεσσαλονίκη
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επιχειρηματίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Ελληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Φιλικός

Ο Αθανάσιος Κοτζιάς ή Γεροθανάσης ήταν Έλληνας έμπορος και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν έμπορος από τα Βασιλικά. Κατά τους Ναπολεόντιους χρόνους διέμενε στο Παρίσι. Όταν πέρασε η μεγάλη επανάσταση του Ναπολέοντα κατά της Αγγλίας και των συμμάχων της, η Γαλλία αποκλείστηκε από τα καράβια των Εγγλέζων και το εμπόριο σταμάτησε. Αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Χαλκιδική κατά το 1810. Τότε είχε αρχίσει να αναφαίνεται η Φιλική Εταιρεία, της οποίας έγινε μέλος και ασπάστηκε τα επαναστατικά σχέδια. Αποστόλευσε στα Βασιλικά και έπεισε την κοινότητα να αποδεχτεί την επανάσταση.

Ο Κοτζιάς είχε και επαφές με τον Αλή Πασά, επειδή ως Γεροθανάσης ήταν ξακουστός και είχε μεγάλη επιρροή στα Βασιλικά και σε όλη την Χαλκιδική. Είχε δε συνεννοηθεί με τον Αλή Πασά, να εξεγείρει την επανάσταση την Μακεδονία προς ωφέλεια αυτού.

Ο στρατάρχης Λουμπούτ-πασάς που πολεμούσε τότε τον Αλή Πασά στα Γιάννενα τον υποπτεύθηκε και συνέλαβε τον γιο του και τον φυλάκισε στη Θεσσαλονίκη. Διέβαλε και τον Γεροθανάση στον Αλή Πασά. Ο Κοτζιάς απέκρουσε τα ψέματα, αλλά κρατήθηκε και αυτός στην φυλακή στην Θεσσαλονίκη και τελικά αποκεφαλίστηκε το 1821 με την έκρηξη της επανάστασης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]