Αθανάσιος Γ΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Γ΄ της Νάπολης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Atanasius III (Λατινικά)
Θάνατος961
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος (907–961)

Ο Αθανάσιος Γ΄ (λατινικά : Atanasius III), , ήταν επίσκοπος της Νεαπόλεως από το 907 έως το 961[1][2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για τον Αθανάσιο, χειροτονήθηκε επίσκοπος Νεαπόλεως κατά άλλους το 937[1] ή το 907[3] σε πολύ μικρή ηλικία και έμεινε στον επισκοπικό θρόνο ώς τα μέσα του 10ου αιώνα[3] και το 961[1].

Κατά την επισκοπική του θητεία η Νάπολη πολιορκήθηκε από έναν μεγάλο στόλο Σαρακηνών που είχαν εκστρατεύσει από τη Σικελία. Ενώ οι Σαρακηνοί ήταν ήδη στο σημείο να καταλάβουν την πόλη με επίθεση οι Ναπολιτάνοι απελπισμένοι, στράφηκαν με προσευχές και λιτανείες στους προστάτες της πόλης, τον άγιο Τζενάρο και τον Άγιο Αγριππίνο[3].

Τα Χρονικά διηγούνται ότι την ημέρα που υποτίθεται ότι θα δεχόταν επίθεση η πόλη, εμφανίστηκαν αυτοί οι Άγιοι όπου σήκωσαν θαλασοταραχή και τα εχθρικά πλοία συγκρούονταν μεταξύ τους, το κύριο πλοίο, όπου βρισκόταν ο αρχηγός των Σαρακηνών, βυθίστηκε και πνίγηκαν όσοι βρίσκονταν σε αυτό[3]. Βλέποντας το αυτό οι υπόλοιποι Σαρακηνοί, απογοητευμένοι, έστρεψαν την πλώρη τους προς τη Σικελία[3]. Στην πραγματικότητα προηγουμένως είχε επιβληθεί στους Ναπολιτάνους η πληρωμή ενός μεγάλου ποσού σαν φόρος, για το οποίο ήταν απαραίτητο να τους δοθούν ως ενέχυρο όλα τα ιερά σκεύη του καθεδρικού ναού[3].

Ο Αθανάσιος κυβέρνησε την εκκλησία της Νάπολης από την εποχή του πάπα Σέργιου Γ΄, μέχρι τον πάπα Ιωάννη ΙΒ΄[3]. Επίσης ενθρονίστηκε επί αυτοκράτορα Λέων ΣΤ', και θήτευσε μέχρι τα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄[3].

Προκάτοχος
Στέφανος Γ΄
Επίσκοπος Νάπολης
907- 961
Διάδοχος
Νικήτας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Cronotassi dei Vescovi, Chiesa di Napoli
  2. Francesco Ceva Grimaldi (marchesi di Pietracatella.), Memorie storiche della città di Napoli
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Zigarelli D. M., Biografie dei vescovi e arcivescovi della Chiesa di Napoli, Napoli, Stabilimento tipografico di G. Gioja, 1861, page 32—34