Αεροδρόμιο Κάλαθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροδρόμιο Κάλαθου
Χάρτης
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°8′37″N 28°4′0″E

Το Αεροδρόμιο της Κάλαθου (ιταλικά: Aeroporto di Gadurrà) ήταν ένα αεροδρόμιο κοντά στην Κάλαθο στο νησί της Ρόδου. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από την Regia Aeronautica (Βασιλική Ιταλική Αεροπορία) ως αεροδρόμιο 806.

Χρησιμοποιήθηκε από τη Luftwaffe τον Μάιο του 1941 κατά τη μάχη της Μάχη της Κρήτης. Το αεροδρόμιο βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από το μέτωπο της θάλασσας και κοντά στην Κρήτη και τις ακτές του Λιβάνου.

Τον Σεπτέμβριο του 1943 το αεροδρόμιο είδε μάχη μεταξύ των πρώην Συμμάχων. Η Ιταλία είχε παραδοθεί στους Συμμάχους και οι Γερμανοί έσπευσαν να καταλάβουν τα ιταλικά νησιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μάχη μεταξύ των Ιταλών υπερασπιστών του αεροδρομίου και μιας γερμανικής τεθωρακισμένης στήλης. Οι Ιταλοί και οι Βρετανοί έχασαν και οι Γερμανοί παρέμειναν επικεφαλής της Ρόδου μέχρι το τέλος του Πολέμου.

Μετά τον πόλεμο το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε. Παρόλο που ο διάδρομος είναι ακόμα ορατός από το δρόμο, χάνεται εύκολα, καθώς η γύρω περιοχή έχει καλυφθεί από ελαιόδεντρα.[1]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροδρόμιο Κατταβιάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Forgotten airfields europe». www.forgottenairfields.com. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2022.