Αδόλφος Α΄ του Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αδόλφος Α΄ του Χόλσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος13  Νοεμβρίου 1130
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΑδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν
Χάρτουνγκ του Σάουενμπουργκ[1]

O Αδόλφος Α΄, γερμ. Adolf Ι. (απεβ. 13 Νοεμβρίου 1130) από τον Οίκο του Σάουμμπουργκ ήταν ο πρώτος κόμης του Σάουενμπουργκ[2] (1106-) και ο δεύτερος κόμης του Χόλσταϊν (1111-). Η συνεισφορά του στον αποικισμό και τη γερμανοποίηση των εδαφών βόρεια του Έλβα ήταν σημαντική.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1111 ο Λοθάριος του Σούπλινμπουργκ, δούκας της Σαξονίας του έδωσε ως φέουδα το Χόλσταϊν και το Στόρμαρν, που περιλάμβανε και το Αμβούργο. Με τον διορισμό του ο Αδόλφος Α΄ έγινε ο ηγέτης της άμυνας της Γερμανίας έναντι των Βάγκρων. Συμμάχησε με τον Ερρίκο, πρίγκιπα των Οβοτριτών και επανειλημμένα διεξήγε πόλεμο στη Βάγκρια και με τους Ρουγιανούς. Έπειτα από το τέλος του Ερρίκου το 1127, ο Αδόλφος Α΄ έμεινε σύμμαχος με του γιους του Κανούτο και Σβέντεπολκ, αλλά σύντομα απεβίωσαν. Ο Λοθάριος, που είχε εν τω μεταξύ γίνει βασιλιάς της Γερμανίας, έκανε τον Κνούτο Λαβάρντ δούκα του Σλέσβιχ.

Αισθανόμενος την εξουσία του να απειλείται από τον νεόπλουτο Δανό, ο Αδόλφος Α΄ επιτέθηκε στο κάστρο του Άλμπεργκς, αιχμαλώτισε τη φρουρά και κατέστρεψε τις οχυρώσεις. Ο Χάρτουνγκ, πρωτότοκος γιος του είχε σκοτωθεί στη δεύτερη μάχη του Χλούμεκ το 1126, έτσι άφησε τις γαίες του στον δευτερότοκο γιο του, Αδόλφο Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Χίλντεβα και είχε τέκνα:

  • Χάρτουνγκ, απεβ. 1126, διάδοχος
  • Αδόλφος Β΄ περ. 1128 - 1164, κόμης του Σάουενμπουργκ & Χόλσταϊν

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  2. παλαιότερη ονομασία του Σάουμμπουργκ