Αδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1128 (περίπου)
Θάνατος6  Ιουλίου 1164[1]
Ντέμιν
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Τόπος ταφήςΜίντεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςMechthild of Schwarzburg-Käfernburg[2]
ΤέκναΑδόλφος Γ΄ του Χόλσταϊν
ΓονείςΑδόλφος Α΄ του Χόλσταϊν και Χίλντεβα[3]
ΟικογένειαΟίκος του Σάουμμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αδόλφος Β΄, γερμ. Adolf II. (π. 1128 - 6 Ιουλίου 1164) από τον Οίκο του Σάουμμπουργκ ήταν κόμης του Σάουενμπουργκ[4] (1130-64) και του Χόλσταϊν (1130-37, 1142-64). Ίδρυσε τη Λυβέκη το 1143 ή 44.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος επιζών γιος του Αδόλφου Α΄, κόμη του Σάουενμπουργκ & Χόλσταϊν και της Χίλντεβα.

Το 1130 διαδέχθηκε τον πατέρα του, αλλά ήταν δύο ετών και επίτροπος ανέλαβε η μητέρα του. Το 1137 απεβίωσε ο Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουργκ της Γερμανίας και ο διάδοχός του Κορράδος Γ΄ των Χοενστάουφεν παραχώρησε στον Αλβέρτο των Ασκάνια την άρκτο, το δουκάτο της Σαξονίας, που ανήκε στον Λοθάριο Β΄. Από τον Αδόλφο Β΄ αφαιρέθηκε το Χόλσταϊν, διότι είχε υποστηρίξει τους Γουέλφους και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Αλβέρτο ως δούκα. Το έλαβε πίσω το 1142, όταν ο Κορράδος Γ΄ και ο Ερρίκος των Γουέλφων ο λέων, συμφιλιώθηκαν.

Το 1143 ο Ερρίκος και ο Αδόλφος Β΄ διαίρεσαν τα εδάφη των Σλάβων, που είχαν καταλάβει στα ανατολικά. Ο Αδόλφος Β΄ έλαβε τη Βάγκρια με κυριότερη πόλη το Ζίγκμπεργκ, κτισμένο από τον Λοθάριο Β΄ και ο Ερρίκος έλαβε την Πολάβια με πρωτεύουσα το Ράτσεμπουργκ. Το Ζίγκμπεργκ έγινε το φρούριο του Αδόλφου Β΄ και η έδρα του. Προώθησε τον Χριστιανισμό στα νέα του εδάφη με τη βοήθεια τού ιεραποστόλου Βικελίνου. Ο Αδόλφος Β΄, ενθαρρυμένος από τον Λοθάριο Β΄, προώθησε τον εποικισμό με Γερμανούς από τις κομητείες του, αλλά και από τη Βεστφαλία, τη Φλάνδρα, την Ολλανδία, την Ουτρέχτη και τη Φρισία.

Το 1143/44 έκτισε τη Λυβέκη, το πρώτο γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική. Εκεί έκτισε το πρώτο κάστρο από ξύλο και λάσπη. Το 1157 η Λυβέκη κάηκε και ξανακτίστηκε από τον Ερρίκο τον λέοντα· ο Αδόλφος Β΄ του παραχώρησε την πόλη το 1159.

Ο Αδόλφος Β΄ υποστήριξε τον Σβεν Γ΄ έναντι του διεκδικητή Κνούτου Ε΄, δεύτερου εξαδέλφου του από τον Οίκο των Έστριντσεν, στη διαμάχη τους για τον θρόνο της Δανίας. Τότε ο Κνούτος Ε΄ επιτέθηκε στο Χόλσταϊν, έκαψε το Όλντενμπουργκ του Χόλσταϊν και κατέστρεψε τη βόρεια Γερμανική ακτή.

Το 1159 ο Αδόλφος Β΄ συνόδευσε τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας στην Ιταλία και το 1164 βοήθησε τον Ερρίκο τον λέοντα εναντίον των Οβοτριτών, όπου σκοτώθηκε στη μάχη του Φέρχεν. Τάφηκε στο Μίντεν. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αδόλφος Γ΄ υπό την επιτροπεία της χήρας του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ματθίλδη, κόρη του Ζίτσο Γ΄, κόμη του Σβάρτσμπουργκ-Κέφερνμπουργκ και είχε τέκνο:

  • Αδόλφος Γ΄ 1160-1225, κόμης του Σάουενμπουργκ & Χόλσταϊν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thompson, James Westfall (1928). Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 129153028. Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2015.
  2. p4038.htm#i40373. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. παλαιότερη ονομασία του Σάουμμπουργκ