Αδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αδόλφος Β΄ του Χόλσταϊν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1128 (περίπου)
Θάνατος6  Ιουλίου 1164[1]
Demmin
Αιτία θανάτουΈπεσε στο καθήκον
Τόπος ταφήςΜίντεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΑδόλφος Γ΄ του Χόλσταϊν
ΓονείςΑδόλφος Α΄ του Χόλσταϊν και Hildwa (?)[2]
ΟικογένειαΟίκος του Σάουμπουργκ

Ο Αδόλφος Β΄, γερμαν. Adolf II (π. 1128 - 6 Ιουλίου 1164) από τον Οίκο τού Σάουμμπουρκ ήταν κόμης τού Σάουενμπουρκ (1130-64) και τού Χόλσταϊν (1130-37, 42-64). Έκτισε τη Λυβέκη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος επιζών γιος τού Αδόλφου Α΄ κόμη τού Σάουενμπουρκ & Χόλσταϊν και της Χίλντεβα.

Το 1130 διαδέχθηκε τον πατέρα του, αλλά ήταν δύο ετών και επίτροπος ανέλαβε η μητέρα του. Το 1137 απεβίωσε ο Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουργκ της Γερμανίας και ο διάδοχός του Κορράδος Γ΄ των Χοενστάουφεν παραχώρησε στον Αλβέρτο των Ασκάνια την άρκτο, το δουκάτο της Σαξονίας, που ανήκε στον Λοθάριο Β΄. Από τον Αδόλφο Β΄ αφαιρέθηκε το Χόλσταϊν, διότι είχε υποστηρίξει τους Γουέλφους και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Αλβέρτο ως δούκα. Το έλαβε πίσω το 1142, όταν ο Κορράδος Γ΄ και ο Ερρίκος των Γουέλφων ο λέων, συμφιλιώθηκαν.

Το 1143 ο Ερρίκος και ο Αδόλφος Β΄ διαίρεσαν τα εδάφη των Σλάβων, που είχαν καταλάβει ανατολικά. Ο Αδόλφος Β΄ έλαβε τη Βάγκρια με κυριότερη πόλη το Ζίγκμπερκ, κτισμένη από τον Λοθάριο Β΄ και ο Ερρίκος έλαβε την Πολάμπια με πρωτεύουσα το Ράτσεμπουρκ. Το Ζίγκμπερκ έγινε το φρούριο τού Αδόλφου Β΄ και η έδρα του. Προώθησε τον Χριστιανισμό στα νέα του εδάφη με τη βοήθεια τού ιεραποστόλου Βικελίνου. Ο Αδόλφος Β΄, ενθαρρυμένος από τον Λοθάριο Β΄, προώθησε τον αποικισμό με Γερμανούς από τις κομητείες του, αλλά και από τη Βεστφλία, τη Φλάνδρα, την Ολλανδία, την Ουτρέχτη και τη Φρισία.

Το 1143/4 έκτισε τη Λυβέκη, το πρώτο Γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική. Εκεί έκτισε το πρώτο κάστρο από ξύλο και λάσπη. Το 1157 η Λυβέκη κάηκε και ξανακτίστηκε από τον Ερρίκο τον λέοντα· ο Αδόλφος Β΄ τού παραχώρησε την πόλη το 1159.

Ο Αδόλφος Β΄ υποστήριξε τον Σβεν Γ΄ έναντι του διεκδικητή Κνούτου Ε΄ 2ου εξαδέλφου του από τον Οίκο των Έστριντσεν, στη διαμάχη τους για τον θρόνο της Δανίας. Τότε ο Κνούτος Ε΄ επιτέθηκε στο Χόλσταϊν, έκαψε το Όλντενμπουρκ του Χόλσταϊν και κατάστρεψε τη βόρεια Γερμανική ακτή.

Το 1159 ο Αδόλφος Β΄ συνόδευσε τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας στην Ιταλία και το 1164 βοήθησε τον Ερρίκο τον λέοντα εναντίον των Οβοτριτών, όπου σκοτώθηκε στη μάχη του Βέρχεν. Τάφηκε στο Μίνντεν. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αδόλφος Γ΄ υπό την επιτροπεία της χήρας του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μέχτιλτ, κόρη τού Ζίτσο Γ΄ κόμη τού Σβάρτσμπουρκ-Κέφερνμπουρκ και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thompson, James Westfall (1928). Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adolf II of Holstein της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).