Αδελφότητα Νακατόμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αδελφότητα Νακατόμι (ιαπωνικά: 中 臣 氏, Nakatomi-uji) ήταν ιαπωνική αριστοκρατική αδελφότητα, τα μέλη της οποίας συνδέοταν με δεσμό αίματος (ήταν συγγενείς). Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι κατάγεται από τον ιαπωνικό θεό Amenokoyane.

Η Νακατόμι ήταν μια ισχυρή αδελφότητα στην Κλασική περίοδο της Ιαπωνία. Μαζί με τη αδελφότητα Ίναμπο, η Νακατόμι ήταν μια από τις δύο ιερατικές αδελφότητες που επέβλεπαν ορισμένες σημαντικές εθνικές τελετές, και μία από τις πολλές που  ισχυρίζονταν ότι είχαν  καταγωγή κάποιο θεό, πρόγονο της αδελφότητας "μόνο ένα βαθμό λιγότερο θαυμάσιο από τους αυτοκρατορικούς θεούς-προγόνους". Λέγεται ότι αμέσως μετά την έναρξη της βασιλείας του Τζίμου, δημιουργήθηκε η θέση του Δάσκαλου Τελετών (saishu), μια θέση που κατείχε συνήθως ένα μέλος της αδελφότητας Νακατόμι μετά τον 8ο αιώνα.  Αυτό οφειλόταν στον κληρονομικό χαρακτήρα τόσο των κυβερνητικών θέσεων όσο και των ρόλων της αδελφότητας ( ο ρόλος μιας αδελφότητας-οικογένειας μπορεί να είναι να προμηθεύει πολεμιστές ή, στην περίπτωση του Νακατόμι, να διεξάγει τελετουργίες Σίντο και κατ΄επέκταση να διατηρεί τις σχετικές θέσεις). Αν και η υλική ισχύς τους δεν ήταν η πιο εκτεταμένη, η πνευματική και τελετουργική τους σημασία έκαναν τις αδελφότητες Νακατόμι και Ίναμπο δεύτερες σε εξουσία  μετά την Αυτοκρατορική Οικογένεια (Δυναστεία Γιαμάτο) κατά τη διάρκεια της ακμής τους.


Ένα ιδιαίτερα σημαντικό τελετουργικό που ο επικεφαλής της αδελφότητας Νακατόμι επέβλεψε ήταν η τελετή εξαγνισμού Ōharai, που εκτελούσε δύο φορές κάθε χρόνο, στην οποία ο Αρχιερέας, ζήτησε από τα κάμι να καθαρίσει τα πνεύματα των ανθρώπων από τις ακαθαρσίες τους (από τις αμαρτίες τους)

Περίοδος Asuka[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αποτέλεσμα της τελετουργικής θέσης και του ρόλου της Νακατόμι στην περίοδο Asuka, ήταν μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του συντηρητισμού στη διαμάχη για την εισαγωγή του βουδισμού στην Ιαπωνία τον 6ο αιώνα. Ωστόσο, μέχρι την εποχή του Νακατόμι νο Καματάρι, στις αρχές του 7ου αιώνα, η αδελφότητα είχε αλλάξει θέση, πιθανώς ως αποτέλεσμα της πίστης και της στενής σχέσης τους με την αυτοκρατορική οικογένεια, ακολουθώντας τον Πρίγκιπα Σοτόκου, πιθανότατα τον πιο διάσημο υποστηρικτή του Βουδισμού σε όλη την Ιαπωνική ιστορία, όμως αργότερα, οι Νακατόμι βοήθησαν τον πρίγκιπα Νάκα νο Όε στην εξάλειψη της φυλής Σόγκα, ισχυρούς και πολύ ενεργούς υποστηρικτές του Βουδισμού και της τρέχουσας διοίκησης της εποχής (βλ. Συμβάν Isshi).

Η φυλή σύντομα ήθρε αντιμέτωπη με πλήθος άλλων αδελφοτητων-οικογενειών που επιθυμούσαν να αποκτήσουν εξουσία, κύρος και επιρροή στην αυτοκρατορική διαδοχή. Λέγεται, ωστόσο, ότι παρότι επισκιάζοταν από άλλους από την άποψη του καθαρού υλικού πλούτου, ο αρχηγός της οικογένειας Νακατόμι ήταν, στα μέσα του 7ου αιώνα, ο πιο ισχυρός άντρας στην Ιαπωνία. Ακόμα και τον 8ο αιώνα, μέλη της αδελφότητας Νακατόμι διατήρησαν τη σημαντική τελετουργική τους θέση, και έγιναν κληρονομικοί αρχηγοί του Τζίνκι-καν (Τμήμα Τελετών) που ιδρύθηκε από τον Κώδικα Τάιχου το 701

Πρόδρομος του Φούτζιγουαρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

Ο, αναμφισβήτητα, πιο γνωστός ηγέτης της φυλής,  Νακατόμι νο Καματάρι δέχθηκε το όνομα «Φούτζιγουαρα» από τον αυτοκράτορα Τένζι ως ανταμοιβή για την πιστή υπηρεσία στον ηγεμώνα. Ο Καματάρι θεωρήται ως ο ιδρυτής της αδελφότητας-οικογένειας Φούτζιγουαρα, η οποία συσσώρευσε τρομερή δύναμη και κύρος στην περίοδο Heian (794–1185).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] https://www.britannica.com/topic/Nakatomi-family

[2] https://www.ancestry.com/name-origin?surname=nakatomi

  1. «Nakatomi family | Japanese family». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Nakatomi Name Meaning & Nakatomi Family History at Ancestry.com®». www.ancestry.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020.