Αγρίππας ο Βιθύνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγρίππας ο Βιθύνιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας
Θάνατος1ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος

Ο Αγρίππας ήταν αρχαίος Έλληνας αστρονόμος, ενεργός κατά τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ.. Το μόνο πράγμα που είναι γνωστό για αυτόν αφορά μία αστρονομική παρατήρηση που κατέγραψε το έτος 92 μ.Χ.. Η παρατήρηση αυτή αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στην Αλμαγέστη (Ζ΄, 3). Συγκεκριμένα, ο Πτολεμαίος γράφει ότι κατά το δωδέκατο έτος της βασιλείας του Αυτοκράτορα Δομιτιανού, την έβδομη ημέρα του βιθυνιακού μήνα Μητρώου, ο Αγρίππας παρατήρησε την επιπρόσθηση ενός τμήματος των Πλειάδων από το νοτιότερο μέρος της Σελήνης[2].

Ο σκοπός της παρατηρήσεως του Αγρίππα ήταν πιθανώς να ελέγξει τη μετάπτωση των ισημεριών, η οποία είχε ανακαλυφθεί από τον `Ιππαρχο 250 περίπου χρόνια νωρίτερα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο κρατήρας Αγρίππας κοντά στο κέντρο της ορατής από τη Γη πλευράς της Σελήνης πήρε το όνομά του από τον αρχαίο αυτό αστρονόμο.

Παραπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. «Αγρίππας δ' εν Βιθυνία τηρήσας αναγράφει, ότι τω ιβ΄ έτει Δομετιανού κατ' αυτούς Μητρώου ζ΄ νυκτός ώρας γ΄ αρχούσης η σελήνη επεκάλυψε τω νοτίω κέρατι το επόμενον και νότιον μέρος της Πλειάδος.» (Αλμαγέστη, Ζ΄, 3)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Agrippa (astronomer) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).