Αγκυλόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναπαράσταση του σκελετού του Αγκυλόσαυρου

Ο Αγκυλόσαυρος (Ankylosaurus) ήταν από τους τελευταίους αγκυλόσαυρους και τους τελευταίους δεινόσαυρους. Έζησε λιγότερο από 70 εκατομμύρια χρόνια πριν. Δεν ήταν μόνο μακρύς αλλά και φαρδύς, σχεδόν 2 μέτρα πλάτος, και πολύ χαμηλός, με ύψος που μάλλον δεν ξεπερνούσε τα 1,20 μέτρα. Το μεγάλο βάρος του στηριζόταν σε τέσσερα κοντόχοντρα πόδια, με τα πίσω λίγο μακρύτερα. Ο λαιμός ήταν κοντός και δυνατός για να στηρίζει το πλατύ, βαρύ κεφάλι. Η ουρά ήταν μακριά και στενή. Η οστέινη θωράκιση από πλάκες στο δέρμα, οι δύο σειρές αιχμών κατά μήκος του σώματος, οι μεγαλύτερες αιχμές σαν κέρατα στον λαιμό και το βαρύ ρόπαλο στην ουρά χρησίμευαν για άμυνα. Οι πιθανοί τρόποι χρήσης του ροπάλου και η συμπεριφορά των αγκυλόσαυρων σχολιάζονται ακόμα από τους επιστήμονες. Στη Βόρεια Αμερική, λιγότερο από 70 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αργοκίνητο φυτοφάγο είχε μεγάκη ανάγκη να αμυνθεί από τους μεγαλύτερους θηρευτές, όπως τον Αλμπερτόσαυρο και τον Τυραννόσαυρο. Πιστεύεται ότι ακόμη και τα βλέφαρα του Αγκυλόσαυρου ήταν προστατευμένα.

Αγκυλοσαυρίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγάλη ομάδα των θωρακισμένων δεινόσαυρων είναι γνωστή με τη γενική ονομασία αγκυλόσαυροι από το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους τέτοιους δεινόσαυρους. Οι αγκυλόσαυροι είναι γένος ορνιθίσχιων δεινοσαύρων, το οποίο έζησε στο ύστερο Κρητιδικό, πριν 66,5 με 65,5 εκατομμύρια χρόνια στην Βόρεια Αμερική. Η ομάδα περιλαμβάνει την υποομάδα των Αγκυλοσαυρίδων με πολλά διακτριτικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα και τη δομή του κρανίου, τις περίπλοκες διαδρομές των αεροφόρων οδών μέσα στο κρανίο και το μεγάλο ρόπαλο ή σφυρί στην άκρη της ουράς. Παρόλο που ο Αγκυλόσαυρος χρησίμευσε για να καθιερωθεί η ομάδα, τα απολιθώματά του είναι λιγότερο πλήρη από εκείνα άλλων παρόμοιων τύπων, όπως του Ευπλοκέφαλου.

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αγκυλόσαυρος οφείλει το όνομά του στον Μπάρνουμ Μπράουν, έναν Αμερικανό παλαιοντολόγο που το 1908 πρόσεξε την άκαμπτη δομή της σπονδυλικής του στήλης. Λείψανά του βρέθηκαν στην Μοντάνα των ΗΠΑ και στην Αλμπέρτα του Καναδά. Περιλαμβάνουν δύο κρανία, τμήματα του μπροστινού άκρου, σπονδύλους του λαιμού, του σώματος και της ουράς, πολύ κυρτά πλευρά, οστεοδέρματα (οστέινες πλάκες του δέρματος), μεμονωμένα δόντια και το περίφημο ρόπαλο της ουράς.