Αγκιντέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγκιντέλ
ΧώραΡωσία

Το Αγκιντέλ (ρωσικά: Агиде́ль‎*, μπασκίρ: Ағиҙел, Ağidhel; ταταρικά: Агыйдел, Ağıdel) είναι πόλη της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία του Ταταρστάν. Πληθυσμός: 16.370 κάτοικοι (απογραφή 2010)

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης προέρχεται από το Μπασκιρικό όνομα του ποταμού Μπελάγια: Ο Αγκιντέλ είναι ένας παραπόταμος του ποταμού Κάμα. Η πόλη βρίσκεται κοντά στη συμβολή των δύο ποταμών. 

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1980 ως οικισμός στήριξης της κατασκευής του Μπασκιρικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας. Το καθεστώς πόλης χορηγήθηκε το 1991. 


Διοικητικές και δημοτικής κατάστασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός του πλαισίου των διοικητικών διαιρέσεων, είναι ενσωματωμένη ως η πόλη δημοκρατικής σημασίας του Αγκιντέλ, μια διοικητική μονάδα, έχοντας ίσο στάτους με αυτό των επαρχιών.[1] Ως δημοτική διαίρεση, η πόλη δημοκρατικής σημασίας του Αγκιντέλ είναι ενσωματωμένη ως το αστικό Οκρούγκ του Αγκιντέλ.[2]

Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010, ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης είναι ο Ολέγκ Κρυσίν. 

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη Ρωσία είναι αντίθετοι στην κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στο βορειοδυτικό Μπασκορτοστάν. 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, η περιφερειακή κυβέρνηση του Μπασκορτοστάν παρουσίασε τα σχέδιά της για την ίδρυση ενός βιομηχανικού πάρκου στο Αγκιντέλ που θα προηθούσε την τοπική παραγωγή κατασκευαστικών υλικών.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Resolution #391
  2. Law #162-z
  3. Report at Russian-language news site

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]