Αγιάντα Ντένγκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγιάντα Ντένγκε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1982
Γκεμπέχα
Θάνατος24  Μαρτίου 2019[1]
Κέιπ Τάουν
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΝότια Αφρική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεργαζόμενος του σεξ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαSex Workers Education & Advocacy Taskforce
Asijiki Coalition for the Decriminalisation of Sex Work
Women's Legal Centre Trust v President of the Republic of South Africa

Η Αγιάντα Ντένγκε (πέθανε στις 24 Μαρτίου 2019) ήταν διεμφυλική γυναίκα της Νότιας Αφρικής και επιζών σεξουαλικής διακίνησης. Υπήρξε συνήγορος για διεμφυλικά άτομα, επιζώντες σεξουαλικής διακίνησης και για την κατάργηση της πορνείας [3] Ήταν η πρόεδρος της Ειδικής ομάδας για την Εκπαίδευση και την Υπεράσπιση των Εργαζομένων στο Σεξ (SWEAT). Η Ντένγκε είχε πει ότι "το να είσαι τρανσέξουαλ είναι ... τριπλή δόση στιγματισμού και διακρίσεων".[4]

Νεαρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντένγκε ανήκε στη φυλή Κόσα και μεγάλωσε στην πόλη Γκεμπέχα, στο Ανατολικό Ακρωτήριο.[5]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντένγκε ξεκίνησε να εργάζεται στο Γιοχάνεσμπουργκ και αργότερα ταξίδεψε σε άλλες πόλεις στη νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των Χαράρε, Ντέρμπαν, Κέιπ Τάουν, Γκεμπέχα και Βικτώρια Φολς. [5] Ήταν εργαζόμενη στο σεξ για πάνω από 15 χρόνια.

Η Ντένγκε εργάστηκε ως συντονίστρια προσέγγισης για το Κίνημα Εργαζομένων του Σεξ του Sisonke (Sisonke) για δύο χρόνια. [5]

Η Ντένγκε ήταν πρόεδρος της ειδικής ομάδας για την εκπαίδευση και την υπεράσπιση των εργαζομένων του σεξ (SWEAT).[5]Υπήρξε υπέρμαχος των διεμφυλικών ατόμων, των εργαζομένων του σεξ και για την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας.[4] Στον ρόλο της με το SWEAT, η Ντένγκε εκπαίδεψε 50 ομοτίμους εκπαιδευτές και εργάστηκε ως ομιλήτρια κινητοποίησης για την «ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο, την ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS και τα ζητήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την εργασία του σεξ». Εργάστηκε επίσης στο έργο «Ενσωμάτωση - Μείωση του HIV/AIDS για τους εργαζομένους του σεξ» στην ένωση TB/HIV CARE. Υπεράσπισε τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και ήταν μέλος της SistazHood, της ομάδας των διεμφυλικών γυναικών εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την υποστήριξη στο SWEAT. [3]

Η Ντέγκε καθοδήγησε το SWEAT κατά την έναρξη τον Αυγούστο του 2015 στο Κέιπ Τάουν του Συνασπισμού Asijiki για την Αποποινικοποίηση της Σεξουαλικής Εργασίας, όπου έκανε μία ομιλία.[6] Η οργάνωση περιλαμβάνει εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ, ακτιβιστές και υποστηρικτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διευθύνουσα επιτροπή αποτελείται από το Κίνημα Εργαζομένων στο Σεξ του Sisonke (Sisonke), το Νομικό Κέντρο Γυναικών (WLC), την Ειδική Ομάδα για την Εκπαίδευση και τη Συνεργασία των Εργαζομένων στο Σεξ (SWEAT) και τη Sonke Gender Justice. Ο οργανισμός στοχεύει μέσω της αποποινικοποίησης να μειώσει την ευπάθεια των εργαζομένων του σεξ στη βία και τις ασθένειες και να αυξήσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες εργασίας, υγείας και δικαιοσύνης.

Η Ντένγκε έδωσε συνέντευξη στην Daily Vox ενώ παρακολουθούσε το Διεθνές Συνέδριο για το AIDS του 2016 στο Ντέρμπαν, "Το να είσαι τρανσέξουαλ δεν είναι διπλή δόση, αλλά είναι τριπλή δόση στιγματισμού και διακρίσεων. Γίνεται διάκριση εναντίον σου για τη σεξουαλική σου ταυτότητα, για τη δουλειά σου και για την κατάσταση σου στο HIV." Μίλησε επίσης κατά της συναισθηματικής κακοποίησης και της αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι η αστυνομία κατάσχεσε τα προφυλακτικά των εργαζομένων του σεξ.[4]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντένγκε έζησε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. [4] Έζησε στο δρόμο για μία περίοδο πριν μετακομίσει στο σπίτι Helen Bowden Nurses στο Green Point. Το σπίτι των πρώην νοσοκόμων ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση, αλλά είχε καταληφθεί παράνομα από την ομάδα ενοικιαστών Reclaim the City, η οποία αγωνίζεται για προσιτή στέγαση και μετονομάστηκε σε Ahmed Kathrada House. Τον Φεβρουάριο του 2019, είχε εκλεγεί αρχηγός του σπιτιού.[3]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντένγκε δολοφονήθηκε στο δωμάτιό της στις 24 Μαρτίου 2019. Μαχαιρώθηκε και εγκαταλείφθηκε στο πάτωμα του δωματίου της.[7] Αναφέρθηκε ότι το δωμάτιο της Ντένγκε ήταν κλειδωμένο με λουκέτο από την εξωτερική πλευρά και μόνο όταν ένας αρχηγός της κατοικίας κοίταξε μέσα από το παράθυρο από ανησυχία για την ευημερία της, παρατήρησε κάποιος το σώμα της στο πάτωμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί, κάνοντας το κτίριο να είναι εντελώς σκοτεινό τη νύχτα.[3] Συζούσε με κάποιον, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά τη δολοφονία.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. reclaimthecity.org.za/reclaim-the-city-announcement-our-comrade-ayanda-denge-was-fatally-stabbed-26-march-2019/.
  2. www.iol.co.za/capeargus/news/mystery-surrounds-murder-of-trans-activist-ayanda-denge-20435971.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Gontsana, Mary-Anne (26 March 2019). «Housing activist killed in occupied Cape Town building» (στα en-ZA). GroundUp News (Cape Town, South Africa: GroundUp). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 26, 2019. https://web.archive.org/web/20190326191405/https://www.groundup.org.za/article/housing-activist-killed-occupied-cape-town-building/. Ανακτήθηκε στις 25 May 2019. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Transgendered sex workers face a triple threat of stigma - The Daily Vox». thedailyvox.co.za. 21 Ιουλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Ayanda Denge - SWEAT». sweat.org.za. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017. 
  6. «Coalition launched to decriminalise sex work». groundup.org.za. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017. 
  7. «Mystery surrounds murder of trans activist, Ayanda Denge». www.iol.co.za (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2021.