Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οι αγίες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη από τη Θεσσαλονίκη. Μικρογραφία απο το Μηνολόγιο του Βασιλείου B'.

Οι Αγίες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη είναι μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου[1].

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν αδερφές, θυγατέρες μιας ευσεβής γυναίκας ονόματι Θεοδότη[2]. Κατάγονταν από πλούσια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη[3]. Παρά το νόμο που απαγόρευε τα χριστιανικά βιβλία, οι αδερφές τα φύλαξαν και κατέφυγαν σε κάποιο βουνό. Εκεί της επισκέφθηκε η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, που ενθάρρυνε τις αδερφές και υποσχέθηκε πως θα προσεύχεται για εκείνες[4].

Άγιες Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη

Οι αδερφές συνελήφθησαν το 304, και ανακρίθηκαν από τον άρχοντα Δουλσήτιο[1] μαζί με τον Άγιο Αγάθωνα, τις Αγίες Ευτυχία, Κασία και Φιλίππα[4]. Η Αγάπη, η Χιονία και η Ειρήνη αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν, παρά τις προσπάθειες του Δουλσήτιου[1]. Φυλάκισε την Ειρήνη[5] και οι δύο μεγαλύτερες, η Αγάπη και η Χιονία, μαρτύρησαν δια πυρρός[1]. Μετά την κατάπαυση της πυρρός, αντιλήφθηκαν ότι τα ρούχα τους δεν είχανε καεί και τα σώματά τους έμοιαζαν ειρηνικά, σαν να κοιμούνται[5]. Η Ειρήνη στάλθηκε σε πορνείο, ωστόσο εκεί κανείς δεν την άγγιξε[4], μέχρι που τη σκότωσε ένας στρατιώτης[1]. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου, μαζί με τη μητέρα τους Θεοδότη. Η Αγία Αναστασία, περήφανη για τις μαθήτριές της, έθαψε τα σώματά τους με ευλάβεια[5].

Ο ναός τους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συναξάρι αναγράφει πως τα ιερά λείψανα που απέμειναν από την πυρά του μαρτυρίου συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος.

Στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, βρέθηκε χριστιανικός ναός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα μ.Χ. που πιθανώς να είναι κοιμητηριακού χαρακτήρα και να συνδέεται με το μαρτύριο και τη μνήμη του αγίου Νέστορα ή των τριών αδελφών μαρτύρων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας. Ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως άλλους δυο χριστιανικούς κοιμητηριακούς ναούς (από τους συνολικά πέντε ολόκληρης της Θεσσαλονίκης). Ναός του 6ου αιώνα (Παλαιοχριστιανική βασιλική) εντοπίστηκε στην οδό Μαργαροπούλου 20 – πίσω από τον Ν.Σιδηροδρομικό Σταθμό στην συνοικία της Ξηροκρήνης. Ένας ακόμη παλαιοχριστιανικός ναός ανακαλύφθηκε στις παρυφές του δυτικού αρχαίου νεκροταφείου λίγο έξω από την πλατεία Δημοκρατίας κτισμένος μάλιστα πάνω σε ένα συγκρότημα αποθηκών της ύστερης αρχαιότητας, καταδεικνύοντας και τον εμπορικό χαρακτήρα του τόπου. Ο ναός αυτός καταστράφηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα ενδεχομένως από τις επιδρομές των Σλάβων.[6].

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]