Α΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. καλαθοσφαίρισης ανδρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Α΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. καλαθοσφαίρισης ανδρών
Τρέχουσα περίοδος ή διοργάνωση:
Basketball current event.svg Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. 2014–15
Ekaskenop Logo.jpg
ΆθλημαΚαλαθοσφαίριση
ΣυντομογραφίαΑ΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
ΟμοσπονδίαΕΟΚ
Ένωση ή Τ.Ε.Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
Ίδρυση1989
Αριθμός ομάδων12
Επίπεδο5
ΆνοδοςΓ΄ Εθνική
ΥποβιβασμόςΒ΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
Χώρα(ες)Flag of Greece.svg Ελλάδα
ΉπειροςFlag of Europe.svg Ευρώπη (ULEB)
Τρέχων κάτοχοςΚαλαμάτα B.C. (1ος τίτλος) (2015-2016)
Περισσότερες κατακτήσειςΣ.Ε.Φ.Α. Αρκαδικός (8 τίτλοι)
Ιστοσελίδαwww.ekaskenop.gr
Ενημέρωση: 11 Νοεμβρίου 2014

Η Α΄ Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. ανδρών (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου) είναι ένα Ελληνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα για ανδρικούς συλλόγους καλαθοσφαίρισης. Στο Ελληνικό σύστημα πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης είναι ένα από τα δεκαεννέα τοπικά πρωταθλήματα. Το πρωτάθλημα αποτελείται από 11 ομάδες (2013–14), από 3 διαφορετικούς νομούς (Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία) και είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ).

Το 1977 λειτούργησε μια πρώτη μορφή του οργάνου αυτού με την ιδιότητα της Τοπικής Επιτροπής Ε.Ο.Κ. λοιπής Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Το 1983 η έδρα μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Στη δικαιοδοσία της σημερινής Ένωσης ανήκουν τα καλαθοσφαιρικά σωματεία των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέκα χρόνια πριν το χρυσό για το άθλημα 1987, μιά χούφτα ρομαντικών τοπικών παραγόντων έκανε πράξη την σκέψη της Ένωσης, δημιουργώντας την πρόδρομο της σημερινής Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.,Τοπική Επιτροπή Λοιπής Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.

Δημιουργοί της τότε Τοπικής Επιτροπής, ήταν εκπρόσωποι του Αρκαδικού, του Διομήδη Άργους, του Ποσειδώνα Καλαμάτας και της ΓΕ Μεσσηνίας. Πρόεδροι της Τ.Ε./ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ υπήρξαν οι: ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ και ο ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Θεμελίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της Τοπικής Επιτροπής έμεινε στη Τρίπολη μέχρι και το 1983, έχοντας Πρόεδρο τον Τάσο Σμυρνιώτη, οπότε και μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα για να φτάσουμε στο 1991 που η κατακόρυφη αύξηση των Σωματείων της και κατά επέκταση η Ανάπτυξη του Μπάσκετ στην Ελλάδα, της έδωσε το δικαίωμα να μετατραπεί στη σημερινή Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.(Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου). Τα 14 Σωματεία που καλλιεργούσαν το άθλημα μέχρι το 1983, έχουν τριπλασιαστεί σήμερα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο στα επόμενα χρόνια. Η Ένωση λοιπόν μετράει σήμερα 27 χρόνια ζωής μετά την δημιουργία της Τοπικής Επιτροπής και 13 χρόνια απο την δική της γενέθλια ημέρα. Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται, ότι η αθλητική παραγωγική προσπάθεια των 43 ανδρικών και γυναικείων Σωματείων της, είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, υπό την καθοδήγηση του σημερινού Προέδρου της Γιάννη Κουτραφούρη.

Σημαντικό εξάλλου στοιχείο της δημιουργικότητας του συνόλου των Σωματείων της στο άθλημα, που όλοι αγαπάμε, είναι η παρουσία ικανού αριθμού αθλητών σε όλες τις εθνικές ομάδες (Αβδάλας Δ., Κατσώρης Π., Χατζής Ν., Τασουλή Ατ., & Παν.,Πατρίκης Δ., Λαμπράκος Γ., Παπανικολόπουλος Ν., Δασκαλοπούλου Β., Τζανετάκος Π., Παπαδόπουλος Δ., Γιαννακόπουλος Δ., Γιαννακόπουλος Θ.,Νοέας Π., Γιαννουκάκης Γ.) Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. εκτός των Τοπικών Πρωταθλημάτων της εκπροσωπείται πανελλαδικά σήμερα από την Ανδρική Ομάδα του Ποσειδώνα Καλαμάτας & τον Σ.Ε.Φ.Α. Αρκαδικός στη Β΄ και Γ΄ Εθνική αντίστοιχα και τις μικτές ομάδες αγοριών και κοριτσιών που συμμετέχουν στα Πανελλήνια Αναπτυξιακά Πρωταθλήματα της κατηγορίας τους, γνωρίζοντας μεγάλες διακρίσεις.

Τα τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του Ελληνικού Μπάσκετ, διοργανώνοντας αρκετές σοβαρές διοργανώσεις, με κορυφαία στιγμή την διεξαγωγή του αγώνα της Εθνικής Ανδρών με την Πολωνία, στις 26 Φεβρουαρίου 2000. Ένα χρόνο νωρίτερα η Τρίπολη είχε υποδεχτεί το Challenge-Round για το 28ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κατέκτησε την πρώτη θέση με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια! Το 1992 η Καλαμάτα και η Τρίπολη φιλοξένησε δύο ομίλους του 13ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα Τελευταία 5 χρόνια απο το 1999 έως το 2003, η κορυφαία εκδήλωση του αναπτυξικού προγράμματος, το Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά Παίδων, διεξάγεται στην Καλαμάτα. Στην δικαιοδοσία της Ένωσης είναι οι ομάδες που ανήκουν στους Νομούς ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Έδρα της Ένωσης είναι η Καλαμάτα.

Μορφή διοργάνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάϊο και χωρίζεται σε δύο περιόδους, την κανονική που τελειώνει στα μέσα Απριλίου και τα πλέι-οφ που διαρκούν μέχρι και τις αρχές Μαίου. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες στο τέλος της κανονικής περιόδου αγωνίζονται για μία θέση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται στη Β' Κατηγορία Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. την έκτη σε τάξη κατηγορία. Τη σεζόν Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. 2013–14 το πρωτάθλημα αποτελείται από 12 ομάδες.

Ομάδες 2014-2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Α.Ο Καλαμάτα 1980
 • Παναθηναϊκός Καλαμάτας
 • Σπαρτιατικός Γ.Σ.
 • Γ.Σ. Μεσσήνης
 • Σ.Δ.Υ. Τρίπολης
 • Α.Ε. Σπάρτης
 • Σ.Α. Άτλας Καλαμάτας
 • Α.Σ. Λακωνικός Κρόνος
 • Ν.Ο Πύλου
 • Α.Γ.Ο.Ν. Λάκωνας Γύθειου
 • Δίων ο Κυπαρισσεύς
 • Α.Ο Νεοχωρίου

Κλειστά γήπεδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνολο τίτλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι Σύλλογος Χρονιές κατάκτησης
8 Σ.Ε.Φ.Α. Αρκαδικός 1985, 1991, 1992, 1993, 1999, 2001, 2003, 2005
4 Α.Ο. Καλαμάτα 1980 1996, 2006, 2010, 2012
3 Γ.Σ. Αρκαδίας 1990, 1995, 1997
3 Γ.Σ. Μεσσήνης 2002, 2004, 2013
3 Α.Ε. Πολύβιος Μεγαλόπολης 2000, 2007, 2011
2 Σπαρτιατικός Γ.Σ. 1988, 2009
2 Γ.Σ. Φιλαθλητικός Σπάρτης 1989, 1994
1 Σ.Α. Άτλας Καλαμάτας 1998
1 Α.Σ. Μάνης 2008
1 Ν.Ο. Καλαμάτας Ποσειδών 1986
1 Α.Π.Σ Ακάδημος 2014

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]