Όττο και Ελίζε Χάμπελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναμνηστική πλάκα στο σημείο όπου υπήρχε η κατοικία του Όττο και της Ελίζε Χάμπελ

Ο Όττο και η Ελίζε Χάμπελ (Otto and Elise Hampel) ήταν ένα ζευγάρι Γερμανών που για δύο χρόνια, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρότρυναν τους συμπατριώτες τους να αντιταχθούν στο ναζιστικό καθεστώς, μέσω καρτ ποστάλ που άφηναν σε διάφορα σημεία του Βερολίνου. Συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν τον Απρίλιο του 1943.

Ο Όττο Χάμπελ γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1897 στο Mühlbock, που τότε ανήκε στη Γερμανία, ενώ σήμερα βρίσκεται στην Πολωνία, και ήταν εργάτης σε εργοστάσιο. Η γυναίκα του Ελίζε ήταν έξι χρόνια νεώτερή του και είχε γεννηθεί στο Stendal. Ασχολούνταν με τα οικιακά και ήταν μέλος της Εθνικοσοσιαλιστικής Λίγκας Γυναικών (National Socialist Women's League).

Όταν έμαθαν ότι ο αδερφός της Ελίζε σκοτώθηκε στον πόλεμο, οι Χάμπελ αποφάσισαν να στραφούν ενάντια στο ναζιστικό καθεστώς. Από το Σεπτέμβριο του 1940 μέχρι το φθινόπωρο του 1942 έγραψαν και έριξαν στα ταχυδρομικά κουτιά διαφόρων κατοίκων του Βερολίνου και άφησαν σε διάφορα δημόσια μέρη στην πόλη, περισσότερες από 200 καρτ ποστάλ. Με αυτές απευθύνονταν στους συμπολίτες τους και τους παρότρυναν να αρνηθούν τη συνεργασία με τους ναζί, να αρνηθούν να υπηρετούν στο στρατό και να διώξουν τον Χίτλερ. Η Γκεστάπο χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να ανακαλύψει ποιος έστελνε τις κάρτες αν και σχεδόν όλοι όσοι τις είχαν βρει τις είχαν αμέσως παραδώσει στην Γκεστάπο. Οι Χάμπελ συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελία το φθινόπωρο του 1942. Στην αστυνομία ο Όττο δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που μπόρεσε να διαμαρτυρηθεί κατά του Χίτλερ και του Γ’ Ράιχ. Οι Χάμπελ καταδικάστηκαν για προδοσία και εκτελέστηκαν δι’ αποκεφαλισμού, τον Απρίλιο του 1943, στη φυλακή Plötzensee του Βερολίνου.

Η ζωή του Όττο και της Ελίζε Χάμπελ ενέπνευσε το 1947 το Γερμανό συγγραφέα Χανς Φαλάντα που έγραψε το μυθιστόρημα Μόνος στο Βερολίνο. Το βιβλίο αυτό γυρίστηκε ταινία το 1962 στη Δυτική Γερμανία, από τον Falk Harnack, με τίτλο Jeder stirbt für sich allein. Τρία χρόνια αργότερα έγινε μίνι σειρά στην τηλεόραση στην Ανατολική Γερμανία. Το 1975 γυρίστηκε και πάλι ταινία, αυτή τη φορά από τον Alfred Vohrer ενώ το 2004 έγινε τηλεοπτική μίνι σειρά, στην Τσεχία.

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://web.archive.org/web/20151008235759/http://www.gdw-berlin.de/en/recess/biographies/index_of_persons/offset/96/

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto and Elise Hampel της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).