Όττο Στρούβε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όττο Στρούβε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Αυγούστου 1897[1][2][3]
Χάρκοβο[4]
Θάνατος6  Απριλίου 1963[1][2][3]
Μπέρκλι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
Ρωσικά[5]
ΣπουδέςΕθνικό Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο[4]
Πανεπιστήμιο του Σικάγου[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Σικάγου[4]
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια[6]
Αξιοσημείωτο έργοανακάλυψη αστεροειδών
Οικογένεια
ΓονείςLudwig Struve και Elizaveta Khristoforovna Groman
ΟικογένειαStruve family
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΥποτροφία Γκούγκενχαϊμ (1928)[4]
Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
μετάλλιο Χένρυ Ντρέιπερ (1949)
Henry Norris Russell Lectureship (1957)
Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (1944)
Μετάλλιο Μπρους (1948)
βραβείο Ζυλ Ζανσέν (1954)
μετάλλιο Ζανσέν (1955)
συνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής
επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (1951)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όττο Στρούβε (О́тто Людви́гович Стру́ве, Χάρκοβο, 12 Αυγούστου 1897Μπέρκλεϊ, 6 Απριλίου 1963[7]) ήταν Ρωσοαμερικανός αστρονόμος, δισέγγονος του Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε και εγγονός του Όττο Βίλχελμ φον Στρούβε (1819-1905), με τον οποίο δεν πρέπει να συγχέεται. Στη ρωσική το όνομά του δίνεται συχνά ως Όττο Λιουντβίγκοβιτς Στρούβε (Отто Людвигович Струве). Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου και σταδιοδρόμησε επιστημονικά.

Διέκοψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο για να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εμφύλιο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση πολέμησε στο πλευρό των «Λευκών» και τραυματίσθηκε. Στη συνέχεια, όταν διαφάνηκε ότι οι Λευκοί θα έχαναν τον πόλεμο, οπισθοχώρησε μαζί τους και αυτοεξορίσθηκε, με τον πατέρα του Λούντβιχ να τον συνοδεύει μέχρι τη Σεβαστοπόλ όπου και απεβίωσε τον Νοέμβριο 1920. Στον ενάμιση χρόνο που ο Όττο πέρασε ως φτωχός πρόσφυγας στην Τουρκία (Καλλίπολη και Κωνσταντινούπολη), βρήκε δουλειά ως πριονιστής και έμαθε ότι ο αδελφός του Βέρνερ, επίσης αξιωματικός των Λευκών, είχε πεθάνει από φυματίωση και μία νεότερη αδελφή τους είχε πνιγεί. Για βοήθεια έγραψε στον θείο του αστρονόμο Χέρμαν Στρούβε στο Βερολίνο, αλλά κατά σύμπτωση και εκείνος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα. Ωστόσο η σύζυγος τού Χέρμαν ζήτησε από τον διάδοχο του άντρα της στο Αστεροσκοπείο του Βερολίνου να γράψει στον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Γιερκς στο Σικάγο, τον Έντγουιν Φροστ, οπότε προσφέρθηκε στον Όττο μια θέση εκεί.

Ο Όττο Στρούβε μετανάστευσε τότε στις ΗΠΑ και άρχισε αμέσως μια εξέχουσα σταδιοδρομία στην Αστρονομία, αφού ήδη στα τέλη του 1922 ανεκάλυψε δύο αστεροειδείς. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 1923, έτος που ήρθε να μείνει κοντά του και η μητέρα του Ελισαβέτα. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1927 και διαδέχθηκε τον Φροστ στη θέση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Γιερκς. Τελικώς μάλιστα διετέλεσε διευθυντής τεσσάρων διαφορετικών αστεροσκοπείων. Χρημάτισε συντάκτης του Astrophysical Journal και συνέγραψε πολυάριθμα βιβλία, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU). Ο Όττο Στρούβε υπήρξε ένας από τους λίγους επιφανείς αστρονόμους πριν τη διαστημική εποχή που εξέφρασαν δημόσια την πίστη τους ότι εξωγήινη ευφυής ζωή υπάρχει σε πολλά μέρη του Σύμπαντος.

Το 1925 νυμφεύθηκε την τραγουδίστρια Mary Martha Lanning, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά, οπότε η μεγάλη αστρονομική δυναστεία των Στρούβε έφθασε στο τέλος της.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]