Όσιος Μέμνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσιος Μέμνων
Ο Όσιος Μέμνων, τοιχογραφία του 12ου αιώνα (Κύπρος)
Γενικές πληροφορίες
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου28 Απριλίου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όσιος Μέμνων, ο ονομαζόμενος και θαυματουργός έζησε πριν τον 9ο αι. και από πολύ μικρός έγινε μοναχός και ασκητής. Λόγω των πλούσιων αρετών και της επίπονης άσκησής του αναγορεύτηκε από τους αδελφούς της σκήτης του σε ηγούμενο του μοναστηρίου[1]. Για την καταγωγή του, αν και δεν υπάρχει κάποια γραπτή μαρτυρία, η ισχυρή τοπική παράδοση της Κύπρου και η ύπαρξη του οικισμού Άγιος Μέμνων της Αμμοχώστου, με την ομώνυμη εκκλησία, συνηγορούν ότι ήταν Κύπριος. Επιπλέον, το όνομά του περιλαμβάνεται στο «Ημερολόγιο Εκκλησίας Κύπρου» και πιο συγκεκριμένα στον κατάλογο Κύπριοι Άγιοι οι οποίοι εορτάζονται και των οποίων αι ακολουθίαι δεν συμπεριλαμβάνονται εν τοις εν χρήσει Μηναίοις[2]. Σύμφωνα με μια άλλη τοπική παράδοση, ο Όσιος Μέμνων ήταν πρόσφυγας της Παλαιστίνης που ήρθε στην Κύπρο μετά από διωγμό των Σαρακηνών και ασκήτευσε στη τοποθεσία «Βουναρκές», δυτικά της Αμμοχώστου.

Ο Όσιος Μέμνων είχε τό χάρισμα τῆς θαυματουργίας και θεράπευε «ἀνίατα πάθη καί ἀσθένειες πρός δόξαν Θεοῦ». Στο όνομά του αναφέρονται αρκετά θαύματα προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής του μοναστηριού, σωτηρίας ναυτικών αλλά και πράξεις οικονομικής βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες και πάσχοντες χωρικούς[3].

Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Απριλίου[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όσιος Μέμνων ο θαυματουργός, Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Γιώργος Κάκκουρας, δρ. Θεολογίας, περιοδικό Ορθόδοξη Μαρτυρία, αρ. 87, σελ. 63-65, 2009
  3. Γεώγιος Παπαδημητρόπουλος, Με τους Αγίους μας, περιδικό Συναξαριστής μηνός Απριλίου, εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 172
  4. από το εορτολόγιο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]