Όρος Κίτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όρος Κίτα
Χάρτης
Ύψος3.193 μέτρα
ΟροσειράAkaishi Mountains
ΧώρεςΙαπωνία

Το Όρος Κίτα (ιαπων. 北岳, Kita-dake) είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας, μετά το γνωστό όρος Φούτζι. Το Κίτα αποτελεί μέλος της οροσειράς Ακαΐσι, που είναι γνωστή και στην Ιαπωνία ως «Νότιες Ιαπωνικές Άλπεις» (南アルプス, Minami-Arupusu) και βρίσκεται στον Νομό Γιαμανάσι, στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Χονσού. Η κορυφή του Κίτα έχει υψόμετρο 3.193 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή το βουνό είναι κατά 583 μέτρα χαμηλότερο από το Φούτζι και ένα από τα 21 όρη της Ιαπωνίας που υπερβαίνουν σε ύψος τις τρεις χιλιάδες μέτρα.

Γεωγραφικά δεδομένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της κορυφής του όρους Κίτα είναι 35°40΄27΄΄ Βόρειο πλάτος και 138°14΄12΄΄ Ανατολικό μήκος, δηλαδή απέχει από την κορυφή του όρους Φούτζι 56,4 χιλιόμετρα προς τα βορειοδυτικά του Φούτζι, ενώ βρίσκεται σχεδόν στον ίδιο παράλληλο με το κέντρο του Τόκιο. Το Κίτα είναι γνωστό και με το προσωνύμιο «ο Ηγέτης των Νοτίων Άλπεων».[1] Περιλαμβάνεται στα «100 περίφημα ιαπωνικά βουνά», αλλά όχι στην τριάδα των «Ιερών Βουνών της Ιαπωνίας» Φούτζι-Τάτε-Χάκου, που βρίσκονται επίσης στην κεντρική Ιαπωνία. Ολόκληρο το Κίτα περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο των Νότιων Άλπεων (Minami Alps), κοντά στην ομώνυμη πόλη Μινάμι-Αρουπούσου.

Η λεγόμενη «Αντηρίδα του Κιτα-ντάκε» (北岳バットレス) είναι μια κατακόρυφη βραχώδης πλαγιά ύψους 600 μέτρων στην ανατολική πλευρά του βουνού.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αλπικά φυτά ευδοκιμούν σε αφθονία πάνω στο Όρος Κίτα, ιδίως στη νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού, κατά μήκος της διαδρομής προς το όρος Νακασιράνε. Αλλά και στη βόρεια πλευρά του, αρκεί κάποιος να ακολουθήσει τις διαδρομές Κουσασουμπέρι (草すべり) και Μιγκιμάτα (右俣) δίπλα στη λιμνούλα Σιρανέο (白根御池, Shiraneo-ike) για να δει πολλά αρκετά ενδιαφέροντα ή σπάνια είδη φυτών. Από καταφύγια που υπάρχουν κοντά στην κορυφή του Κίτα είναι ευδιάκριτη η συγκέντρωσή τους σε συστάδες βλαστήσεως. Το είδος φυτού της οικογένειας των βατραχιοειδών καλλιάνθεμο του Χοντό (Callianthemum hondoense, κοινή ονομασία στην ιαπωνική: κιταντακεσό, キタダケソウ) είναι ενδημικό στο βουνό Κίτα, δηλαδή βρίσκεται σε αυτό και πουθενά αλλού στον κόσμο («Χοντό» είναι μια παλαιότερη ονομασία για το νησί Χονσού). Περιγράφηκε για πρώτη φορά επιστημονικά το 1934.

Ιστορία αναβάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως πρώτη τεκμηριωμένη ανάβαση στην κορυφή του όρους Κίτα αναφέρεται εκείνη του Ναοέ Νατόρι το 1871, ενώ ως πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση από Ευρωπαίο εκείνη του Βρετανού ιεραποστόλου Γουόλτερ Γουέστον στις 23 Αυγούστου 1902. Ο τότε 27χρονος γιος του διαδόχου του ιαπωνικού θρόνου και μετέπειτα Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, που ήταν ερασιτέχνης ορειβάτης, ανέβηκε στην κορυφή του Κίτα στις 11 Αυγούστου 1987, γεγονός που έλαβε αρκετά μεγάλη δημοσιότητα.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mount Kita Αρχειοθετήθηκε 2011-07-22 στο Wayback Machine. (στην ιαπωνική), Minami Alps Net. Accessed July 1, 2008.
  2. 歩いてみたい日本の名山", 西東 Saitou (2004), σελ. 202, ISBN 4-791-61227-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]