Όρος Βάρβαρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όρος Βάρβαρο/Γαύρος
Φωτογραφία των Φλεγραίων Πεδίων από το Διαστημικό Λεωφορείο των Φλεγραίων Πεδίων, όπου αντικρίζεται το όρος Γαύρος/Βάρβαρο.
Χάρτης
Ύψος331 μ.[1]
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΙταλία
Τύποςκώνος τόφφου
Ηφαιστειακό τόξο/ζώνηΗφαιστειακό τόξο Καμπανίας
Τελευταία έκρηξη1538 μ.Χ.

Το όρος Βάρβαρο ή όρος Γαύρος (ιταλικά Monte Barbaro ή Monte Gauro) , είναι ένα από τους ηφαιστειακούς πόρους των Φλεγραίων Πεδίων, ένα ηφαιστειακό πεδίο της Ιταλίας που βρίσκεται στην Καμπανία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όρος Βάρβαρο είναι ένας κώνος τόφφου και περιέχει ζεόλιθο . [2] Η δομή του αποτελείται από στρώματα ηφαιστειακής στάχτης είτε παράλληλα είτε αλληλεπικαλυπτόμενα, συμπεριλαμβανομένων των φακοειδών μαζών συσσωρευμένης ελαφρόπετρας . Ο κώνος τόφφου καλύπτεται από παλαιοσόλη που αναπαράγεται κυρίως από αποθέσεις του Archiaverno, ενός άλλου ηφαιστειακού κώνου που βρίσκεται δυτικά του όρους Βάρβαρο.

Ο κρατήρας οβάλ σχήματος, είναι συγχωνευμένος με έναν άλλο κρατήρα στα δυτικά.[2] Το χείλος του είναι το υψηλότερο στη Νότια Ιταλία και ανέρχεται στα 331 μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία της ηφαιστειακής έκρηξης που σχημάτισε το όρος Βάρβαρο είναι άγνωστη, αλλά εκδηλώθηκε με φρεατομαγματική έκρηξη . [2]

Η μάχη του όρους Γαύρος έλαβε χώρα το 342 π.Χ. στους πρόποδες του βουνού κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου των Σαμνιτών. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, με επικεφαλής τον Μάρκο Βαλέριο Κορβό, νίκησαν τους Σαμνίτες .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:Cite gvp
  2. 2,0 2,1 2,2 «Gauro» (στα Ιταλικά). Vesuvius Observatory. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2010. 
Θέα στου όρους Βάρβαρο