Όρμος Νάουσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°08′06″N 25°14′29″E / 37.13500°N 25.24139°E / 37.13500; 25.24139 Ο Όρμος Νάουσας (παλαιότερα: όρμος Ναούσης), βρίσκεται στο βόρειο άκρο της νήσου Πάρου. Αν και το άνοιγμά του είναι προς Βορρά θεωρείται ένας από τους ωραιότερους όρμους και φυσικούς ασφαλείς λιμένες των Κυκλάδων, εντός του οποίου μπορεί ν΄ αγκυροβολήσει μεγάλος αριθμός πλοίων. Η είσοδος του όρμου διανοίγεται μεταξύ του ακρωτηρίου Κόρακας (ή Άκρα Κόρακας) και του ακρωτηρίου Τούρκο (παλαιότερα Τζα-Καμάκι) σε εύρος 1,7 μίλια. Το όνομά του δόθηκε από την πόλη Νάουσα που βρίσκεται στο νότιο μυχό του όρμου και δεσπόζει οικιστικά το χώρο.

Προ της ανατολικής πλευράς της εισόδου και σε απόσταση 2,5 στάδια (1/4 μιλίου) ΒΑ. του ακρωτηρίου Τούρκο βρίσκεται η βραχονησίδα Γαϊδουρονήσι. Το νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της εισόδου οριοθετεί το ακρωτήριο Τρίπετρο, περίπου 3 στάδια (0,3 μιλίου) ΝΝΔ. από το ακρωτήριο Τούρκο. Αντίθετα το νότιο άκρο της δυτικής ακτής της εισόδου του όρμου οριοθετεί το ακρωτήριο Αλμυρός (καλούμενο και "Διπλό σημείο") που βρίσκεται σε απόσταση 9 σταδίων ΝΑ. από το ακρωτήριο Κόρακα.

Στο εσωτερικό του όρμου διανοίγονται επιμέρους τέσσερις μικρότεροι όρμοι (ορμίσκοι) όπου και η παρουσία κάποιων νησίδων χαρίζει γενικά στο χώρο μια ιδιαίτερη και σπάνια ομορφιά. Οι τέσσερις μκρότεροι όρμοι είναι δύο αμφίδυμοι δυτικά (δεξιά του εισερχομένου) και δύο αμφίπυγοι ανατολικά (αριστερά του εισερχομένου) των οποίων τα ονόματα είναι όρμος Άγιος Ιωάννης (δυτικά) και όρμος Πλαστήρα νοτιοδυτικά, που είναι και ο νότιος μυχός του όρμου της Νάουσας, και οι δύο αμφίπυγοι όρμοι ανατολικά, της Λάγκερης (ΒΑ.) και Ξιφάρα, ανατολικά της Νάουσας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την περιοχή αυτή παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 2ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-34, που αποτελεί τον λιμενοδείκτη του όρμου Νάουσας καθώς και ο ΧΕΕ-423 που καλύπτει όλες τις ΝΑ. Κυκλάδες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]