Κόρακας (ακρωτήριο Πάρου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κόρακας (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 37°09′15″N 25°13′31″E / 37.15417°N 25.22528°E / 37.15417; 25.22528

Το ακρωτήριο με τον φάρο

Το Ακρωτήριο Κόρακας, ή Άκρα Κόρακας, (Cape Korax) είναι το βορειότερο ακρωτήριο της νήσου Πάρου που οριοθετεί την δυτική είσοδο του όρμου Νάουσας. Αποτελεί απόληξη μικρής χερσονήσου.

Επί του ακρωτηρίου αυτού που έχει ύψος, από την επιφάνεια της θάλασσας, 60 μ. (197 πόδια), έχει ανεγερθεί τετράγωνο πυργωτό οίκημα ύψους 10 μέτρων (33 πόδια), όπου και ο σπουδαίος πελαγοδρομικός ομώνυμος Φάρος με φωτεινή εμβέλεια περίπου 9 μίλια. Η από ξηράς πρόσβαση στο Φάρο είναι δυνατή είτε από την περιοχή Κολυμπήθρες που συνεχίζει ο δρόμος, είτε από τον ορμίσκο του Άη Γιάννη, τον εσωτερικό βορειοδυτικό του όρμου Νάουσας.

Από το ακρωτήριο Άγιος Φωκάς, που οριοθετεί προς βορρά την είσοδο - έξοδο του όρμου της Παροικιάς μέχρι το Ακρωτήριο Κόρακας μεσολαβούν η Άκρα Μαΐστρος και η Άκρα Βορεινό.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για την περιοχή αυτή παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 2ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-34, που αποτελεί τον λιμενοδείκτη του όρμου Νάουσας καθώς και ο ΧΕΕ-423 που καλύπτει όλες τις ΝΑ. Κυκλάδες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]