Όρμος Ινουτίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°30′S 69°30′W / 53.500°S 69.500°W / -53.500; -69.500

Όρμος Ινουτίλ
ΧώραΧιλή
Διοικητική υπαγωγήΠεριοχή Μαγαγιάνες και η Χιλιανή Ανταρκτική
Γεωγραφικές συντεταγμένες53°30′0″S 69°30′0″W
Δορυφορική εικόνα του όρμου Ινουτίλ στο μεγάλο νησί της Γης του Πυρός, και του Πορθμού του Μαγγελάνου. Κάποιοι επιλεγμένοι οικισμοί σημειώνονται με κίτρινες κουκκίδες.

Ο Όρμος Ινουτίλ (ισπανικά: Bahía Inútil‎‎, αγγλικά: Useless Bay‎‎· μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Αχρήσιμος Όρμος») είναι ένας μεγάλος όρμος που βρίσκεται στην δυτική ακτή της Μεγάλης Νήσου της Γης του Πυρός, στον χιλιανό τομέα του νησιού.[1] Επικοινωνεί με τον Πορθμό του Μαγγελάνου μέσω του περάσματος Μποκερόν (Boquerón) στα βόρεια, και του καναλιού Γουαϊτσάιντ στα νότια, που το χωρίζουν από τη Νήσο Ντόσον (Isla Dawson).

Είναι ένας εκτεταμένος όρμος που περιβάλλεται από επίπεδες ακτές. Παρέχει πρόσβαση σε πολλούς οικισμούς, όπως Οναϊζίν (Onaisin), Καμερόν (Villa Cameron) και άλλους οικισμούς στην κοινότητα Τιμάουκελ (Timaukel).

Από το 2010 ο Όρμος Ινουτίλ φιλοξενεί μια αποικία βασιλικών πιγκουίνων (από τα μέσα του 2011, εντός του ιδιωτικού φυσικού πάρκου «Parque Pingüino Rey»).[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του όρμου (Useless, «Αχρήσιμος») καθορίστηκε από τον αντιπλοίαρχο Φίλιπ Πάρκερ Κινγκ (Phillip Parker King)[en] το 1827, υπό τη διοίκηση του οποίου πραγματοποιήθηκε αγγλική αποστολή στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής (1826-1830). Κατά τον περίπλου κρίθηκε ότι ο όρμος αυτός δεν μπορούσε να προσφέρει στους επιβαίνοντες «ούτε αγκυροβόλιο ούτε καταφύγιο, ούτε κανένα άλλο πλεονέκτημα για τον πλοηγό».[3] Η έκθεση του όρμου στους ισχυρούς ανέμους κατέστησε αδύνατη την αποβίβασή τους, ώστε να εξερευνήσουν τη χώρα, και τα προϊόντα της, ή να επικοινωνήσουν με τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Chile: Municipal Division (Provinces and Municipalities) - Population Statistics, Charts and Map». citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Descubre nuestra reserva – Reserva Natural Pingüino Rey» (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  3. King, Phillip Parker (1839). Narrative of the Surveying Voyages; of His Majesty Ships; Adventure and Beagle, between the years 1826 and 1836. I. London: Henry Colburn, Great Marlborough Street. σελ. 125.