Όντο φον ντερ Βέττεραου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όντο του Βέττεραου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση895
Θάνατος949[1]
Οικογένεια
ΤέκναΧέρμπερτ φον ντερ Βέττεραου
Odo, Bishop of Strasbourg
ΓονείςΓκέμπχαρτ της Λωρραίνης και Hidda von Keldaggau[2]
ΑδέλφιαΧέρμαν Α΄ της Σουαβίας

Ο Όντο, γερμ. Odo (π. 895 - 2 Δεκεμβρίου 949) από τον Οίκο των Κορραδιδών ήταν κόμης του Βέττεραου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γκέμπχαρντ δούκα της Λωρραίνης και της Ίντα. Είχε το όνομα του πάππου του Ούντο κόμη του Λάνγκαου και μαργράβου της Νευστρίας.

Το 914 τοποθετήθηκε κόμης του Βέττεραου και ίδρυσε το ναό της Αγ. Μαρίας στο Βέτσλαρ. Το Βέττεραου ανήκε στον πατέρα του· αργότερα απέκτησε το Ράνγκαου (917) και το Λάνγκαου (918), κομητείες που επίσης ανήκαν στον πατέρα του.

Είναι γνωστός για τη μάχη του Άντερναχ το 939: Οι εξεγερθέντες Γιλβέρτος Ρεγκιναριδών δούκας της Λωρραίνης και ο Έμπερχαρτ Κοραδιδών δούκας της Φραγκονίας (εξάδελφος του Όντο) λεηλάτησαν τις περιοχές αυτού και του ανιψιού του Κορράδου κόμη του Κάτω Λάνγκαου (ανατολικά του Ρήνου). Οι δυνάμεις των εισβολέων ήταν υπέρτερες και ο Όντο με τον ανιψιό του δεν μπορούσαν να τους αντισταθούν. Αλλά όταν οι εξεγερθέντες ήταν ανατολικά του Ρήνου και έπρεπε να τον διασχίσουν στο Άντερναχ για να επιστρέψουν στη Λωρραίνη, δόθηκε μία ευκαιρία. Το μεγαλύτερο μέρος του στρατού των εισβολέων είχε περάσει το ποτάμι και οι δύο αρχηγοί έμειναν πίσω. Τότε ο Όντο με τον Κοράδο έπεσαν επάνω στο λιγοστό στρατό της ανατολικής όχθης και σκότωσαν τον Έμπερχαρτ· ο Γιλβέρτος πνίγηκε. Έτσι η εξέγερση κατεστάλη και ο Όθων Α΄ αποκατέστησε την εξουσία του. Ο Όντο έγινε ο ευνοούμενος του Όθωνα Α΄, ο οποίος -όταν απεβίωσε ο Κορράδος- τού παραχώρησε το Κάτω Λάνγκαου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Κουνιγούνδη των Καρολιδών, κόρη του Ερβέρτου Α΄ κόμη του Βερμαντουά και είχε τέκνα:

  • Γκέμπχαρτ απεβ. 938, σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον του εξεγερθέντος Τάνκμαρ.
  • Χέρμπερτ π. 930 - 992, κόμης του Βέττεραου.
  • Όττο.
  • Όντο απεβ. 965, επίσκοπος του Στρασβούργου (950-965).
  • Γιούντιτ.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo of Wetterau της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. www.deutsche-biographie.de/pnd136458777.html. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: The Peerage.