Όμιλος Φιλάθλων Αλεξανδρείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Όμιλος Φιλάθλων Αλεξανδρείας ιδρύθηκε το 1905 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν καθαρά γυμναστικό σωματείο. Προσπάθησε να αντιπαρατεθεί στον γηρασμένο Μίλωνα αλλά οι βαλκανικοί πόλεμοι που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα η δράση του να ανασταλεί και τελικά να διαλυθεί.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905 μια ομάδα φιλάθλων της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να δημιουγήσει ένα νέο αθλητικό σωματείο, με σκοπό την προώθηση κυρίως του κλασικού αθλητισμού. Πρόεδρος ανέλαβε ο Β. Σαράντης, ο οποίος ήταν μέλος και στο Μίλωνα, και γυμναστής ο Α. Κόκκινος. Ο "Όμιλος Φιλάθλων", όπως ονομάστηκε, εξασφάλισε γυμναστήριο σε έκταση που παραχώρησε ο Ιωάννης Καζούλης στην περιοχή του θεάτρου Αλάμπρα, αλλά το 1907 που πέθανε ο Καζούλης οι κληρονόμοι του πήραν πίσω την έκταση. Έτσι ο Όμιλος αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές του ως το Πάσχα του 1908.

Τότε ανέλαβε πρόεδρος ο Δ. Κωνίδης, ο οποίος βρήκε ένα νέο χώρο για γυμναστήριο, στην οδό Γερμανίας και ο σύλλογος συνέχισε τη δράση του. Στη νέα διοίκηση του Ομίλου μετείχαν επίσης οι: Σωτ. Λιάτσης, Ι. Καστρενούδης, Βλ. Ήμερος, Ν. Μεταξάς, Ιω. Στεφανουδάκης, Λ. Λανιάς, Ν. Φραγκούλης, Π. Σκορδίλης, Κ. Γεωργίου, Κ. Χριστοδούλου, Χαρ. Ομηρόλης, Χρ. Πατίχας, Αντ. Κόκκινος.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Μαΐου 1909 αναφέρεται η διοργάνωση εσωτερικών αθλητικών αγώνων του Ομίλου στο Ρον Πουάν. Περιλάμβαναν αγωνίσματα στίβου, άρσης βαρών, πάλης και διελκυστίνδας.[1]

Αλλά η σημαντικότερη δραστηριότητα που πραγματοποίησε ο Όμιλος στη βραχύχρονη ζωή του ήταν η διοργάνωση στις 18-20 Μαρτίου 1910 του πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου και ταυτόχρονα των Παναιγύπτιων Αγώνων. Ήταν η μοναδική φορά που το πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε στην Αίγυπτο. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκαν ξύλινες εξέδρες στο στάδιο από το Β. Ήμερο, χωρητικότητας 6.000 θεατών. Οι αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία. Μετείχαν συνολικά 30 σύλλογοι και 230 αθλητές από την Αθήνα, τη Σμύρνη, την Πάτρα και άλλες πόλεις του ελληνισμού. Μεταξύ άλλων έλαβε μέρος και ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

Διάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη θριαμβευτική διοργάνωση των πανελλήνιων αγώνων, το μέλλον του Ομίλου φάνταζε λαμπρό. Το Μάρτιο του 1912 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου ο αθλήτης του Δημήτριος Βέργος αναδείχθηκε νικητής στην πάλη βαρέων βαρών.[2] Όμως, το ξέσπασμα των βαλκανικών πολέμων και η επιστράτευση πολλών Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να περιπέσει σε αδράνεια. Το Γυμναστήριό του μεταφέρθηκε στο Σάτμπι και ουσιαστικά ενοποιήθηκε με την Αθλητική Ένωση Ελλήνων Αλεξανδρείας, αν και δεν λήφθηκε κάποια επίσημη απόφαση συγχώνευσης.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ι.Μ. Χατζηφώτη, "Αλεξάνδρεια, Οι δυο αιώνες του νεότερου Ελληνισμού (19ος-20ός)", 1999, σελ. 462-463.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι μεγάλοι Αθλητικοί Αγώνες της Αλεξανδρείας", εφ. "Σκριπ", 13/5/1909, σ. 2.
  2. "Τα χθεσινά αποτελέσματα των Πανελληνίων Αγώνων", "Εμπρός", 1/4/1912, σ. 4. Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine.