Όντο της Γασκώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όθων της Γασκωνίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όθων της Γασκωνίας
Γέννηση
Θάνατος
Μωζέ-Τουαρσαί
Γονείς Γουλιέλμος Ε΄ της Ακουιτανίας και Πρίσκα της Γασκώνης
Αδέλφια Αγνή του Πουατού, Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Ακουιτανίας, Γουλιέλμος Ζ΄ της Ακουιτανίας και Γουλιέλμος Η΄ της Ακουιτανίας

Ο Όθων ή Όντο της Γασκώνης (γαλλ. Eudes ή Odon, 10101039) ήταν δούκας της Γασκώνης από το 1032 έως το 1039, κόμης του Πουατού και της Ακουιτανίας από το 1038 έως το 1039. Μέλος του οίκου των Πουατιέ, δεύτερος γιος του δούκα της Ακουιτανίας Γουλιέλμου Ε΄ και της Πρίσκας, κόρης του δούκα της Γασκώνης Γουλιέλμου Β΄.

Το 1032 αναζήτησε την διαδοχή του θείου του στην Γασκώνη, αλλά δεν κατάφερε να την δεχτεί εξ' ολοκλήρου. Το 1036 ο ξάδελφος του Βερεγγάριος εμφανίζεται ως κόμης της Γασκώνης. Το 1033 ο Όθων κατάφερε να έχει υπό τον έλεγχο του την κομητεία του Μπορντώ, έδρα του δούκα της Γασκώνης. Το 1038 διαδέχθηκε στην Ακουιτανία τον ετεροθαλή αδελφό του, Γουλιέλμο ΣΤ΄, ξεκινώντας αμέσως πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από την μητριά του και τον ετεροθαλή αδελφό του, Γουλιέλμο Ζ΄. Σκοτώθηκε το 1039 στην μάχη του Μοζέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo of Gascony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).