Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ίντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη μυθολογία των Ίνκας, ο Ίντι είναι ο θεός του ήλιου, γιος του Βιρακότσα. Σύζυγός του θεωρείται η Μάμα Κίγια, θεά της σελήνης κι αδερφή του.

Ο Ίντι είναι ο πιο σημαντικός από τους θεούς των Ίνκας, καθώς αντιπροσώπευε το Ζωοδότη Ήλιο, που έδινε το φως και τη θέρμη του στους ανθρώπους. Η λατρεία του ήταν διαδεδομένη στους αγρότες, που στρέφονταν σε αυτόν για καλή σοδειά.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, ο Ίντι έμαθε στο γιο του, Μάνκο Κάπακ, και στην κόρη του, Μάμα Όκλιο, τις τέχνες και τον πολιτισμό και τους έστειλε στη γη για να παραδώσουν τη γνώση αυτή στην ανθρωπότητα. Τους έδωσε ένα χρυσό ραβδί και τους διέταξε να χτίσουν έναν ναό και την πρωτεύουσα των Ίνκας στον τόπο που θα προσγειωνόταν το ραβδί. Έτσι δημιουργήθηκε η πόλη του Κούσκο, ενώ ο εκάστοτε αρχηγός θεωρούνταν η ζωντανή ενσάρκωση του Ίντι.

Ο Ίντι αναπαρίσταται συχνά σαν ένας χρυσός δίσκος με ανθρώπινο πρόσωπο. Σύμφωνα με ένα θρύλο, υπήρχε ένας μεγάλος χρυσός δίσκος που απεικόνιζε τον Ίντι, ο οποίος βρέθηκε στα χέρια των Ισπανών κονκισταδόρες το 1571 και στάλθηκε στον Πάπα. Από τότε δεν έχει βρεθεί ποτέ.

Προς τιμήν του Ίντι λάμβανε χώρα η γιορτή του Ίντι Ράιμι κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, περίπου στις 24 Ιουνίου για τους Ίνκας.