Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ίντι Ράιμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ίντι Ράιμι, που σημαίνει "Γιορτή του ήλιου", ήταν θρησκευτική γιορτή των Ίνκας προς τιμήν του θεού Ίντι. Πραγματοποιόταν περίπου στις 24 Ιουνίου και σηματοδοτούσε το χειμερινό ηλιοστάσιο στο Νότιο Ημισφαίριο και το νέο έτος για τους λαούς στις Άνδεις.

Αυτοκρατορία των Ίνκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυτοκρατορία των Ίνκας, το Ίντι Ράιμι θεωρείτο η πιο σημαντική από τις 4 εορτές του Κούζκο. Διαρκούσε 9 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνταν χοροί και γιορτές, καθώς και θυσίες ζώων για να εξασφαλιστεί η καλή σοδειά.

Η τελευταία γιορτή παρουσία του Αυτοκράτορα των Ίνκας πραγματοποιήθηκε το 1535, αφού έπειτα καταργήθηκε από τους Ισπανούς κατακτητές και την Καθολική Εκκλησία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κάποιοι ιθαγενείς συμμετείχαν σε παρόμοιες τελετές, αλλά απαγορεύτηκε εντελώς το 1572 σαν μια παγανιστική γιορτή που ερχόταν αντίθετη με την καθολική πίστη.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1944, δυο χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κούζκο λαμβάνει χώρα μια θεατρική αναπαράσταση του Ίντι Ράιμι στις 24 Ιουνίου κάθε χρόνο, προσελκύοντας πλήθος τουριστών.