Έρικ Κάρτμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρικ Κάρτμαν
Όνομα: Έρικ Κάρτμαν
Φύλο: Άντρας
Ιδιότητα: Φοιτητής
Συγγενείς: Μητέρα: Λίαν Κάρτμαν
Αποθανόντος Βιολογικό Πατέρα: Τζακ Τερνόρμαν
Ετεροθαλής Αδερφός: Σκοτ Τερνόρμαν
Σημαντικοί Άλλοι: Φιλενάδα: Χάιντι Τέρνερ
Μέρος Διαμονής: Σαουθ Παρκ, Κολοράντο
1η Εμφάνιση: Jesus vs. Frosty (The Spirit of Christmas)
Cartman Gets an Anal Probe (Σάουθ Παρκ)
Δημιουργήθηκε από Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν
Φωνή Τρέι Πάρκερ

Ο Eric Theodore Cartman είναι φανταστικός χαρακτήρας στην αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων South Park.

Είναι ένας από τους τέσσερις πρωταγωνιστές μαζί με τους ο Κάιλ Μπροφλόφσκι, ο Σταν Μαρς και ο Κένι ΜακΚόρμικ. Συχνά παρουσιάζεται ως αντιήρωας στη σειρά όπως και απέναντι στους φίλους του, οι οποίοι τον αποκαλούν συχνά με το επίθετο του. Η πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα έγινε στις 13 Αυγούστου του 1997 στην αμερικάνικη τηλεόραση στο επεισόδιο "Cartman Gets an Anal Probe". Ωστόσο η πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση του έγινε το 1992 και 1995 στο "The Spirit of Christmas" που ήταν ταινίες μικρού μήκους από τους δημιουργούς της σειράς Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν.

Η φωνή του χαρακτήρα ανήκει στον Τρέι Πάρκερ. Ο Έρικ Κάρτμαν είναι ένα υπέρβαρο, εγωπαθές, κακομαθημένο αγόρι της 3ης και μετά της 4ης δημοτικού με τάσεις ναρκισσισμού και το οποίο τις περισσότερες φορές στη σειρά είναι θυμωμένο με κάποιο πρόσωπο της σειράς η με μία κατάσταση. Μισεί τους Εβραίους, τους Χίπηδες, έχει ως είδωλο τον Αδόλφο Χίτλερ τον οποίο και παριστάνει σε επεισόδιο. Ζει με την μητέρα του Λίαν Κάρτμαν σε μία φανταστική πόλη, το Σαουθ Παρκ του Κολοράντο, στο οποίο βιώνει ασυνήθιστες καταστάσεις και περιπέτειες για μια τυπική ζωή σε μία μικρή πόλη.

Ο Κάρτμαν είναι ένας απ τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της σειράς και θεωρείται ως ένας απ τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της αμερικάνικης τηλεόρασης απ τη πρώτη σεζόν της σειράς που έκανε διάσημο το σόου. Οι δημιουργοί της σειράς έχουν δηλώσει πως ο Έρικ Κάρτμαν είναι ο αγαπημένος τους ήρωας και αυτός με τον οποίο ταυτίζονται περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των δεκαέξι σεζόν που εκπέμπει η σειρά το Σάουθ Παρκ έχει δεχθεί και θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές για τον χαρακτήρα του Κάρτμαν, τις λανθασμένες πολιτικές αντιλήψεις του καθώς και για τον σοκαριστικό κυνισμό του. Προεξέχοντα τηλεοπτικά σόου και τηλεοπτικά κανάλια έχουν συμπεριλάβει τον Κάρτμαν σε λίστες με τους πιο εικονικούς τηλεοπτικούς χαρακτήρες όλων των εποχών.[εκκρεμεί παραπομπή]