Έξυπνη γεωργία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έξυπνη Γεωργία έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1929 όταν οι Linsley και Bauer ανέπτυξαν τον πρώτο συντακτικό χάρτη για τη μελέτη της μεταβλητότητας του pH στο έδαφος, ωστόσο συστηματική έρευνα για εφαρμογές Έξυπνης Γεωργίας ξεκίνησε την δεκαετία του 1980. Την περίοδο αυτή μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε ο πρώτος μετρητής απόδοσης καλλιέργειας σε θεριζοαλωνιστική μηχανή, κατασκευάστηκαν οι πρώτοι αισθητήρες εδάφους που θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών αισθητήρων του Internet of Things και αναπτύχθηκε το σύστημα εντοπισμού θέσης Global Positioning System (GPS) από τον Roger Lee Easton. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά συστήματα ανίχνευσης εδάφους που μετρούσαν την περιεκτικότητας χλωροφύλλης στην καλλιέργεια. Μέχρι το 2002 είχαν λάβει χώρα εδαφικές μετρήσεις ηλεκτρικής αγωγιμότητας, δορυφορικές λήψεις εικόνων και το πρώτο συστήματα ανίχνευσης ζιζανίων σε καλλιέργειες. Τα έτη 1997 και 2005 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά Ευρωπαϊκά και Ασιατικά συνέδρια που αφορούσαν την ευφυή γεωργία, κλάδος που έκτοτε αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος και επενδύσεων τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από επιχειρήσεις. Τέλος το 2015 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα farmbot όπως πλήρως αυτόνομα συστήματα άρδευσης.

Έξυπνη Γεωργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έξυπνη Γεωργία αποτελεί εξέλιξη της κλασικής γεωργίας που συνδυάζει σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες και δεδομένα για να βελτιστοποιήσει υπάρχουσες αγροτικές δραστηριότητες, μειώνοντας το ρίσκο και παράλληλα αυξάνοντας την ποιότητα και την απόδοση των αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον δίνει νέες και καινοτόμες δυνατότητες στους αγρότες όπως η παρακολούθηση δεδομένων σχετικά με τον αγρό τους σε πραγματικό χρόνο με την χρήση των Big Data για την άμεση και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Αναλυτικότερα η Έξυπνη Γεωργία πρεσβεύει την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην γεωργία φέρνοντας την τρίτη Πράσινη Επανάσταση. Ύστερα από τις επαναστάσεις αναπαραγωγής των φυτών και της γενετικής, η Πράσινη Επανάσταση αρχίζει και επιβάλλεται στο γεωργικό κόσμο με βάση την συνδυασμένη εφαρμογή των λύσεων ΤΠΕ όπως ο εξοπλισμός ακριβείας, το Internet of Things, οι αισθητήρες και ενεργοποιητές, τα συστήματα γεω-εντοπισμού, τα Big Data, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η ρομποτική για την υλοποίηση farmbot.

Η Έξυπνη Γεωργία βελτιστοποιεί την γεωργική παραγωγή μειώνοντας τα κόστη και χρησιμοποιώντας τους πόρου στο έπακρο. Έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με την εφαρμογή λύσεων ευφυής γεωργίας έδειξαν πως ενώ στις ΗΠΑ το 20-80% των γεωργών χρησιμοποιούν κάποια λύση Έξυπνης Γεωργίας, στην Ευρώπη μόνο το 0% -24% των γεωργών χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο. Οι εφαρμογές Έξυπνης Γεωργίας βοηθούν τον γεωργό με την χρήση δεδομένων να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του όπως το ανθρώπινο δυναμικό, τα μηχανήματα και τον αγρό με σκοπό να αυξήσει την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής και να ελαχιστοποιήσει την σπάταλή παρών και το ρίσκο από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα συστήματα Έξυπνης Γεωργίας σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Πληροφοριακά συστήματα ελέγχου: Προγραμματισμένα συστήματα που αυτόματα συλλέγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και μεταδίδουν δεδομένα σε μηχανισμούς αυτοματισμών για την εκτέλεση εργασιών.
  • Γεωργία Ακριβείας: Σύστημα διαχείρισης αγρών που εφαρμόστηκε περί το 1990 χάρη στην ανάπτυξη του συστήματος προσδιορισμού θέσης GPS. Ο τρόπος που δουλεύει είναι πως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους και της καλλιέργειας δίνει την δυνατότητα στον αγρότη να τροποποιήσει τις εισροές και την τακτική καλλιέργειας ανά σημείο του αγροκτήματος με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας. Σε αντίθεση, στην συμβατική γεωργία θεωρούνται πανομοιότυπα τα χαρακτηριστικά του εδάφους και οι ανάγκες των φυτών.
  • Γεωργικοί αυτοματισμοί και ρομποτική: Η εφαρμογή της ρομποτικής, του αυτόματου ελέγχου και των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα στάδια της γεωργικής παραγωγής. Παράδειγμα είναι τα farmbot[1] και τα farmdrone που είναι ρομπότ εξειδικευμένα να εκτελούν αγροτικές εργασίες με ταχύτητα, ακρίβεια και αξιοπιστία.

Οι εφαρμογές Έξυπνης Γεωργίας δεν στοχεύουν αποκλειστικά σε μεγάλα αγροκτήματα. Τα οφέλη τους μπορούν να εκμεταλλευτούν και μικρές ή μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από υγιή ανάπτυξη. Η Έξυπνη Γεωργία λοιπόν ενισχύει τον πρωτογενή τομέα της γεωργία εμπνέοντας σεβασμό και διαφάνεια στον ευρωπαίο καταναλωτή με ποιοτικότερα προϊόντα σε μεγαλύτερες ποσότητες και πιο προσιτές τιμές. Πέρα από την οικονομία, σημαντικά οφέλη έχει και το περιβάλλον καθώς μειώνεται η αλόγιστη σπατάλη πόρων όπως το νερό και βελτιώνονται αγροτικές πρακτικές χρησιμοποιώντας λιγότερα φυτοφάρμακα.

Έξυπνη γεωργία στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η πρώτη εφαρμογή[2] έξυπνης γεωργίας που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία είναι το GaiaSense, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Neuropublic. Την εφαρμογή μπορεί να την κατεβάσει κάποιος σε δοκιμαστική λειτουργία για όλα τα smartphones. Παίρνει αυτόματα τις πληροφορίες από τη δήλωση ΟΣΔΕ του παραγωγού και παρέχει όλες τις πληροφορίες ανά χωράφι. Το κόστος της εφαρμογής είναι 30 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως για τις υπηρεσίες του πακέτου GaiaSense1.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The FarmBot Genesis Brings Precision Agriculture To Your Own Backyard». modernfarmer.com. 27 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021. 
  2. «Πολλαπλά οφέλη από το σύστημα ευφυούς γεωργίας "gaiasense"». Capital.gr. 2 Φεβρουαρίου 2018. https://www.capital.gr/oikonomia/3270777/pollapla-ofeli-apo-to-sustima-eufuous-georgias-gaiasense. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021. 
  3. «Το σύστημα ευφυούς γεωργίας GaiaSense αναπτύσσεται και ενσωματώνει νέες υπηρεσίες». Agro24. 7 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.emen.co.in/
  2. https://www.farmmanagement.pro/gps-technology-as-an-integral-part-of-precision-agriculture/ Αρχειοθετήθηκε 2020-11-24 στο Wayback Machine.
  3. https://www.computerweekly.com/news/252486281/Government-gives-24m-boost-to-agricultural-tech
  4. https://www.agriculture.gov.au/ag-farm-food/natural-resources/landcare/national-landcare-program/australian-government-investment-in-landcare
  5. https://www.whizlabs.com/blog/iot-and-big-data/
  6. https://business.blogthinkbig.com/5-ways-the-iot-is-helping-the-environment/
  7. https://www.iotforall.com/iot-environment-greener-future/
  8. https://easternpeak.com/blog/iot-in-agriculture-5-technology-use-cases-for-smart-farming-and-4-challenges-to-consider/
  9. https://m.naftemporiki.gr/story/1414577/pos-i-eksupni-georgia-auksanei-tin-paragogikotita-sto-xorafi
  10. http://repository.library.teiwest.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/8282/TEG%20-%20%20%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  11. https://www.arcadiaterra.gr/%CE%AD%CE%BE%CF%85%CF%80%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-2/ Αρχειοθετήθηκε 2020-11-25 στο Wayback Machine.
  12. https://www.smart-akis.com/index.php/el/network-el/what-is-smart-farming-el/