Ένωση Ερευνητικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ένωση Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (αγγλ. Association of Research Libraries - ARL) ιδρύθηκε το 1932 με έδρα την Ουάσινγκτον για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών βιβλιοθηκών με κοινό προσανατολισμό. Πρόκειται για έναν οργανισμό 126 ερευνητικών βιβλιοθηκών, ο οποίος διοικείται από ένα δωδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors) αποτελούμενο από εκπροσώπους βιβλιοθηκών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 1932 διευθυντές διάφορων ακαδημαϊκών και ερευνητικών βιβλιοθηκών ίδρυσαν την ARL, με σκοπό τη μεταξύ τους συνεργασία για την επίτευξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Το 1990 έγιναν τα πρώτα βήματα [1] για την καθιέρωση της στρατηγικής πολιτικής της ένωσης, τα οποία οδήγησαν στο στρατηγικό σχεδιασμό της ηγεσίας της. Οι στόχοι της αναθεωρήθηκαν το 1994 και έκτοτε το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην ετήσια αναπροσαρμογή του προγραμματισμού με σκοπό τον ορθότερο τρόπο ηγεσίας ανά περίπτωση. Το 2004 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την αξιολόγηση της ARL και την αναθεώρηση των βασικών προγραμμάτων της από την Ομάδα Εργασίας Στρατηγικού Σχεδιασμού (Strategic Planning Task Force), καθοδηγούμενη από το Συμβούλιο. Το έργο της συγκεκριμένης ομάδας διεξήχθη σύμφωνα τις εξής κατευθυντήριες αρχές: Διακριτική Αποστολή (Distinctive Mission), Κοινότητα (Community), Πνευματική Ελευθερία και Επιστημονική Επικοινωνία (Intellectual Freedom and Scholarly Communication), Συνεργασία (Collaboration)Ποικιλομορφία (Diversity) και Λειτουργική Αποτελεσματικότητα (Operational Effectiveness). Το πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού εστιάζει σε 3 στρατηγικές κατευθύνσεις, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ένωσης:

 1. Επιρροή δημόσιων πολιτικών (Influencing Public Policies: Outcomes & Strategies)
 2. Αναμόρφωση Επιστημονικής Επικοινωνίας (Reshaping Scholarly Communication: Outcomes & Strategies)
 3. Μετασχηματισμός ερευνητικών βιβλιοθηκών (Transforming Research Libraries: Outcomes & Strategies)

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARL εκπροσωπεί 126 ερευνητικές βιβλιοθήκες από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μέσα από τη συνεργατική δράση μεταξύ των μελών της επιδιώκει την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και την επίτευξη των κοινών στόχων. Σύμφωνα με τη δήλωση αποστολής [2] της, η ARL επηρεάζει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον της επιστημονικής επικοινωνίας και τις δημόσιες πολιτικές που επηρεάζουν τις ερευνητικές βιβλιοθήκες και τις διαφορετικές κοινότητες που εξυπηρετούν. Η ARL προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή της εστιάζει στην προώθηση των στόχων των βιβλιοθηκών - μελών της, παρέχει καθοδήγηση στη δημόσια πολιτική και την πολιτική πληροφόρησης στις ακαδημαϊκές κοινότητες, προάγει την ανταλλαγή ιδεών και εξειδίκευσης διευκολύνει την ανάδυση νέων ρόλων για τις ερευνητικές βιβλιοθήκες και διαμορφώνει ένα μελλοντικό περιβάλλον που συνδυάζει τα συμφέροντά της με αυτά των συνεργαζόμενων οργανισμών. Μέλη [3] της ARL μπορούν να γίνουν ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία διατηρούν αξιόλογες συλλογές και μοιράζονται μεταξύ τους κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARL μέσα από τη δράση και το έργο της παρέχει πληροφόρηση και καθοδήγηση στα μέλη της και υπερασπίζεται τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Ακόμη, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και συχνά συνεργάζεται με μέλη των βιβλιοθηκονομικών κοινοτήτων, προκειμένου να προωθήσει το έργο της. Για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων συστήνονται Επιτροπές (Committees) και Ομάδες Εργασίας (Task Forces) με συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας. Επιπρόσθετα, η ARL έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη των εξής πρωτοποριακών έργων και προγραμμάτων [4]:

 • Συνεργασία για την πληροφόρηση σε περιβάλλον Δικτύου ( Coalition for Networked Information - CNI)
 • LibQUAL+®
 • Συνεργασία για τις Επιστημονικές Εκδόσεις και τις Ακαδημαϊκές Πηγές- (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition - SPARC)
 • Συμμαχία για την Πνευματική Ιδιοκτησία στις Βιβλιοθήκες- Library Copyright Alliance (LCA)
 • Know Your Copy Rights®*

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ιστορικά στοιχεία για την ARL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
 2. «Αποστολή της ARL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
 3. «Συμμετοχή στην ARL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
 4. «Βασικές Προτεραιότητες της ARL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]