Έμβλημα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Κιργιζίας
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΣοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κιργιζίας
Υιοθετήθηκε23 Μαρτίου 1937
ΚορυφήΚόκκινο αστέρι
ΥποστηρίγματαΣιτάρι και Βαμβάκι
ΡητόБардык өлкөлөрдүн пролетарлары, бириккиле! (Κιργιζικά)
Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (Ρωσικά)
"Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε!"
Παλαιότερες εκδοχές

Το εθνόσημο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας υιοθετήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1937 από την κυβέρνηση της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κιργιζίας. Το εθνόσημο βασίζεται στο εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Δείχνει σύμβολα από τη γεωργία (βαμβάκι και σιτάρι) σε ένα σκηνικό των ορέων Τιεν Σαν, που περιβάλλεται από ένα πλαίσιο λαϊκής τέχνης των Κιργίζιων. Το κόκκινο αστέρι προστέθηκε το 1948. Ο ήλιος συμβολίζει το μέλλον του Κιργιζικού έθνους, το αστέρι και το σφυροδρέπανο συμβολίζουν τη νίκη του κομμουνισμού και την "παγκόσμια σοσιαλιστική κοινότητα των κρατών".[1]

Το υψηλότερο λάβαρο φέρει το κρατικό σύνθημα της Σοβιετικής Ένωσης ("Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε!") στα ρωσικά και τα κιργιζικά. Στα κιργιζικά, είναι "Бардык өлкөлөрдүн пролетарлары, бириккиле!" (μεταγραφή: "Bardıq ölkölördün proletarları, birikkile!").

Το έμβλημα συνέχισε να χρησιμοποιείται από το 1992 μέχρι το 1994, όταν εγκρίθηκε το σημερινό έμβλημα της Κιργιζίας, το οποίο διατηρεί μερικά από τα μέρη του Σοβιετικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Henry Hill Collins (1950). The constitutions of the 16 constituent or Union Republics of the U.S.S.R.: A comparative analysis. American Russian Institute. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2013.