Έμβλημα της Ρηνανίας-Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
To έμβλημα της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Το έμβλημα του ομοσπόνδου κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου καθιερώθηκε το 1947. Συνδέεται ιστορικά με τη σημαία της Γερμανίας, εξ ου και η ομοιότητά του στα χρώματα. Περιέχεται στη σημαία του κρατιδίου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα αποτελείται από έναν θυρεό, που χωρίζεται σε τρία μέρη. Στα μέρη αυτά εικονίζονται τα αντίστοιχα εμβλήματα των τριών πριγκιπάτων, που η ένωσή τους οδήγησε στη δημιουργία του σημερινού ομοσπόνδου κρατιδίου: Τρίερ, Μάιντς και Παλατινάτου. Έτσι, εικονίζεται ο κόκκινος σταυρός σε ασημί φόντο, ο αργυρός τροχός σε κόκκινο φόντο, που ήταν το έμβλημα της πρωτεύουσας του κρατιδίου, καθώς επίσης και το χρυσό λιοντάρι με κόκκινο στέμμα και νύχια, σε μαύρο φόντο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύμβολα συμβολίζουν την εποχή πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και τα αντίστοιχα εμβλήματα:

  • Ο κόκκινος σταυρός σε φόντο ασημί συμβολίζει τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρίγκιπα-Εκλέκτορα του Τριέρ. Η αρχαιότερη καταγραφή του συμβόλου αυτού του Τριέρ είναι το 13ο αιώνα.
  • Ο αργυρός τροχός σε ερυθρό φόντο αντιπροσωπεύει τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρίγκιπα-Εκλέκτορα του Μάιντς και
  • Το χρυσό λιοντάρι σε μαύρο φόντο είναι για τον Πρίγκιπα-Εκλέκτορα του Παλατινάτου. Η αρχική εμφάνισή του είναι στο έμβλημα των Γουέλφων και στη συνέχεια στην κομητεία του Παλατινάτου.

Το στέμμα από επάνω είναι χρυσό και αποτελείται από αμπελόφυλλα, καταδεικνύοντας τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας για την οικονομία του τόπου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coat of arms of Rhineland-Palatinate της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).