Έθελμπουργκ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έθελμπουργκ του Ουέσσεξ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Æthelburg (Αγγλικά)
Γέννηση673
Θάνατος740
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΊνε του Ουέσσεξ[1]
ΑδέλφιαΈθελχερντ του Ουέσσεξ
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ

Η Έθελμπουργκ του Ουέσσεξ (Æthelburg, περί το 673 - 740) έγινε βασίλισσα του Ουέσσεξ με τον γάμο της με τον Ίνε του Ουέσσεξ, έγινε πασίγνωστη με την πράξη της να καταστρέψει το οχυρό του Τόουντον το οποίο είχε κτιστεί στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του συζύγου της είναι στην προσπάθεια της να βρει τον επαναστάτη Έαλντμπερτ.[2] Βασίλευσε πάντοτε στο πλευρό του συζύγου της και οι ιστορικοί την θεωρούν σαν μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχουν περάσει στο Αγγλοσαξωνικό βασίλειο.[3] Κατέστρεψε την πόλη του Τόουντον (722) η οποία είχε χτιστεί από τον ίδιο τον σύζυγο της Ίνε για να μην πέσει η πόλη στα χέρια των εχθρών της. [4] Ο Ίνε παραιτήθηκε από τον θρόνο για να πραγματοποιήσει προσκύνημα στην Ρώμη (726), η Έθελμπουργ τον ακολούθησε και πέθανε αργότερα εκεί.[5] Η Έθελμπουργκ του Ουέσσεξ μερικές φορές συγχέεται με την Έθεμπουργκ του Κεντ σύζυγο του Έντουιν της Νορθουμβρίας που ίδρυσε το μοναστήρι του Λίμινγκ στο Κεντ. Η Έθελμπουργκ ήταν μια από τις σημαντικές φυσιογνωμίες στο έργο της Τζούντυ Σικάγο (γεν. 1939) Το Δείπνο που αναφέρεται σε σημαντικές ιστορικές γυναικείες φυσιογνωμίες, είναι ένα από τα 999 ονόματα που εμφανίζονται στο Δάπεδο της Κληρονομιάς. Στο "Δείπνο" ο χαρακτήρας της Έθελμπουργκ αποτελεί έναν συνδυασμό της Έθελμπουργκ του Ουέσσεξ και της Έθελμπουργκ του Κεντ.[6][7][8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p16052.htm#i160516. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Ashley, Mike (1998). The Mammoth Book of British Kings and Queens. London: Robinson Publishing. p. 309.
  3. Kevin R. Brine; Elena Ciletti; Henrike Lähnemann (2010). The Sword of Judith: Judith Studies Across the Disciplines
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017. 
  5. Parks, George B. 1954. The English traveler to Italy. First volume, First volume. Roma: Edizioni di storia e letteratura. 31
  6. Chicago, 105.
  7. https://www.brooklynmuseum.org/eascfa/dinner_party/heritage_floor/aethelburg
  8. Eckenstein, Lina, 1963. Woman under monasticism; chapters on saint-lore and convent life between 500 and 1500. (New York: Russell & Russell), 84.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chicago, Judy. The Dinner Party: From Creation to Preservation. London: Merrell (2007).
  • Eckenstein, Lina, 1963. Woman under monasticism; chapters on saint-lore and convent life between 500 and 1500. (New York: Russell & Russell)
  • Kevin R. Brine; Elena Ciletti; Henrike Lähnemann (2010). The Sword of Judith: Judith Studies Across the Disciplines
  • Parks, George B. 1954. The English traveler to Italy. First volume, First volume. Roma: Edizioni di storia e letteratura.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Æthelburg of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).