Έγκλημα στο δάσος της βουλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έγκλημα στο δάσος της βουλώνης
Le Desordre et la Nuit
ΣκηνοθεσίαΖιλ Γκρέιντζερ[1]
ΣενάριοΜισέλ Ωντιάρ, Ζιλ Γκρέιντζερ και Ζακ Ρομπέρ
ΠρωταγωνιστέςAmy Collin, Ντανιέλ Νταριέ[1], Émile Riandreys, François Chaumette[1], Γκαμπριέλ Γκομπέν[1], Germaine Ledoyen, Χάραλντ Γουλφ, Χέιζελ Σκοτ[1], Ζακ Μαρίν, Jacques Muller, Jean Degrave, Ζαν Γκαμπέν[1], Ζαν-Πιέρ Κασέλ, Jimmy Perrys, Lisa Jouvet, Louis Ducreux[1], Λισιέν Ρεμπούρ[1], Μαρσέλ Μπερνιέ, Michel Thomass, Νάντια Τίλλερ[1], Olivier Darrieux, Πολ Φρανκέρ[1], Πιέρ Κολέτ, Raoul Saint-Yves, René Berthier, René Hell, Robert Berri[1], Robert Manuel[1], Ροζέ Ανέν και Sylvain Lévignac
ΜουσικήJean Yatove
ΦωτογραφίαLouis Page
ΜοντάζJacqueline Sadoul
ΕνδυματολόγοςPaulette Coquatrix και Marcelle Desvignes
Πρώτη προβολή14  Μαΐου 1958[2]
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Το Έγκλημα στο δάσος της βουλώνης (Πρωτότυπος τίτλος: Le Desordre et la Nuit), είναι Γαλλικό φιλμ νουάρ του 1958 σε σκηνοθεσία Ζιλ Γκρέιντζερ. Πρωταγωνιστούν ο Ζαν Γκαμπέν και η Νάντια Τίλλερ.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδιοκτήτης ενός κλαμπ του Παρισιού, ο Αλμπέρ Σιμονί θα δολοφονηθεί από έναν άγνωστο σε ένα δάσος όπου είχε πάει προηγουμένως μαζί με την ερωμένη του, Λούκι Φριντέλ πιθανόν για να συναντήσουν κάποιον.

Ο επιθεωρητής Τσαβίλ που θα αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση και να βρει τον δράστη της δολοφονίας του Σιμονί, θα αναθέσει στον συνάδελφο του επιθεωρητή Ζορζ Βαλουά να επισκεφτεί το κλαμπ του Σιμονί και να συντάξει μια έκθεση για τους πελάτες και τους υπαλλήλους του μαγαζιού, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στη έρευνα και στον εντοπισμό του δολοφόνου του Σιμονί.

Ο Βαλουά θα επισκεφτεί το ίδιο βράδυ το κλαμπ και θα προσπαθήσει να βρει κάποια στοιχεία για την δολοφονία του Σιμονί. Εκεί ο υπεύθυνος του κλαμπ Μαρκίς θα γνωρίσει στον Βαλουά την ερωμένη του Σιμονί, Λούκι Φριντέλ η οποία ήταν παρούσα στη δολοφονία του Σιμονί.

Ο Βαλουά στη προσπάθεια του να βρει τον δολοφόνο θα συνάψει ερωτική σχέση με την Λούκι και θα την πάρει υπό την προστασία του, αγνοώντας τις υποδείξεις του διοικητή του, ο οποίος θέλει να συλλάβει την Λούκι ως πιθανή ένοχη της δολοφονίας του Σιμονί.

Ο Βαλουά στη συνέχεια θα διαπιστώσει ότι η Λούκι είναι εξαρτημένη από την μορφίνη και θα την πιέσει να του πει ποιος είναι ο προμηθευτής της. Η Λούκι θα του πει ότι πριν έναν χρόνο την είχε χτυπήσει μια μοτοσικλέτα ενώ η ίδια περπατούσε στον δρόμο και την βοήθησε μια φαρμακοποιός όπου την πήρε στο φαρμακείο της και την περιέθαλψε. Σύντομα η Λούκι ανέπτυξε φιλία με την Τερέζ, η οποία ήταν αυτήν που άρχισε να την προμηθεύει μορφίνη. Ο Βαλουά θα μάθει αργότερα ότι ο άντρας της Τερέζ είναι χημικός και ότι δουλεύει σε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία τυγχάνει να είναι ιδιοκτησίας του αδελφού του δολοφονημένου Σιμονί.

Ο Βαλουά θα δει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της Τερέζ και του Σιμονί και θα πάει να την συναντήσει στο σπίτι της. Εκεί ο Βαλουά θα αρχίζει να πιέζει την Τερέζ για να μάθει για τι είδους σχέση είχε με τον Σιμονί, προειδοποιώντας την ότι θα μιλήσει στον άντρα της για την ανάμιξή της στην προμήθεια μορφίνης της Λούκι. Η Τερέζ θα παραδεχτεί τελικά ότι είχε ερωτική σχέση με τον Σιμονί και ότι ήταν αυτή που τον σκότωσε στο δάσος επειδή ζήλευε τη σχέση που είχε με την Λούκι.

Ο Βαλουά θα πάρει τηλέφωνο τον Επιθεωρητή Τσαβίλ και θα του πει ότι βρήκε τον δολοφόνο του Σιμονί, κάνοντας λόγο για ένα συνηθισμένο έγκλημα πάθους.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρεμιέρα της ταινίας στη Γαλλία έγινε στις 14 Μαΐου 1958. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 1960 στους κινηματογράφους Άστορ, Ιλύσια και Ράδιο Σίτυ της Αθήνας, [4]ενώ αργότερα προβλήθηκε και στον κινηματογράφο Τιτάνια της Θεσσαλονίκης.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 www.imdb.com/title/tt0051568/. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0051568/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  3. «Το Γαλλικό φιλμ νουάρ Έγκλημα στο δάσος της βουλώνης». frenchfilms.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020.  (Αγγλικά)
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 24 Σεπτεμβρίου 1960. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 8 Οκτωβρίου 1960. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]