Άσπρη τρύπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η άσπρη τρύπα (εναλλακτικά: άσπρη οπή), σύμφωνα με τη γενική θεωρία της Σχετικότητας, είναι μία υποθετική περιοχή του χωροχρόνου, στην οποία δεν γίνεται να εισχωρήσει κάποιο αντικείμενο από έξω, και από την οποία η ύλη και το φως μπορούν να διαφύγουν. Υπό αυτή την έννοια, είναι το αντίθετο της μαύρης τρύπας, στην οποία είναι αυτονόητο ότι μπορούν να μπουν αντικείμενα, ακόμη και το φως, και τίποτε δε μπορεί να διαφύγει.

Οι άσπρες τρύπες εμφανίζονται στη θεωρία της αιώνιας μαύρης τρύπας. Μία μαύρη τρύπα στο μέλλον, μία λύση των εξισώσεων του Άλμπερτ Αϊνστάιν, έχει μία άσπρη τρύπα στο παρελθόν της.[1] Ωστόσο, η περιοχή αυτή δεν υπάρχει για τις μαύρες τρύπες που έχουν σχηματιστεί μέσα από τη βαρυτική κατάρρευση, ούτε υπάρχουν με όλες τις γνωστές φυσικές μεθόδους μέσω των οποίων μία άσπρη τρύπα θα μπορούσε να σχηματιστεί.

Όπως οι μαύρες τρύπες, έτσι και οι άσπρες τρύπες έχουν ιδιότητες, όπως τη μάζα, την κατηγορία και την γωνιακή ορμή. Προσελκύουν την ύλη όπως και κάθε άλλη μάζα, όμως τα αντικείμενα που πέφτουν σε μία άσπρη τρύπα δεν θα φτάσουν ποτέ στον ορίζοντα γεγονότων της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carroll, Sean M. (2004). Spacetime and Geometry (5.7 έκδοση). Addison Wesley. ISBN 0-8053-8732-3.