Λευκή τρύπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Λευκή τρύπα (εναλλακτικά: λευκή οπή), σύμφωνα με τη γενική θεωρία της Σχετικότητας, ονομάζεται η υποθετική περιοχή του χωροχρόνου, στην οποία δεν γίνεται να εισχωρήσει κάποιο αντικείμενο από έξω, και από την οποία η ύλη και το φως μπορούν να διαφύγουν. Υπό αυτή την έννοια, είναι το αντίθετο της μαύρης τρύπας, στην οποία είναι δυνατή η εισχώρηση αλλά όχι η διαφυγή, ούτε της ύλης ούτε του φωτός.

Οι λευκές τρύπες εμφανίζονται στη θεωρία της αιώνιας μαύρης τρύπας. Μία μαύρη τρύπα στο μέλλον, μία λύση της εξίσωσης του Αϊνστάιν, έχει μία λευκή τρύπα στο παρελθόν της[ασαφές].[1] Ωστόσο, η περιοχή αυτή δεν υπάρχει για τις μαύρες τρύπες που έχουν σχηματιστεί μέσα από τη βαρυτική κατάρρευση, ούτε υπάρχουν με όλες τις γνωστές φυσικές μεθόδους μέσω των οποίων μία λευκή τρύπα θα μπορούσε να σχηματιστεί.

Όπως οι μαύρες τρύπες, έτσι και οι λευκές έχουν ιδιότητες, όπως η μάζα, το φορτίο και η στροφορμή. Μια λευκή τρύπα ποσελκύει την ύλη όπως και κάθε άλλη μάζα, όμως το αντικείμενο που πέφτει σε αυτή δεν θα φτάσει ποτέ στον ορίζοντα γεγονότων της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carroll, Sean M. (2004). Spacetime and Geometry (5.7 έκδοση). Addison Wesley. ISBN 0-8053-8732-3.