Άπις Μαρμαρίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άπις Μαρμαρίδος
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Άπις Μαρμαρίδος
31°23′54″N 27°2′32″E
ΧώραΑίγυπτος
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Άπις (αποσαφήνιση).

Η Άπις (αρχαία ελληνικά : Ἆπις) ήταν ελληνιστική πόλη και λιμένας της Αιγύπτου στην Κάτω Αίγυπτο και την περιοχή της Μαρμαρίδος. Το όνομα της προέρχεται από τον θεό Άπι.

Βρισκόταν στη βόρεια ακτή της Αφρικής, περίπου 18 χλμ δυτικά από το Παραιτόνιον, μερικές φορές θεωρείται ότι βρίσκεται εντός της Αιγύπτου, και μερικές φορές στη Μαρμαρίδα και τη αρχαία Λιβύη. Ο Σκύλαξ[1], την τοποθετεί στο δυτικό όριο της Αιγύπτου, στα σύνορα της Μαρμαρίδας. Ο Πτολεμαίος[2] αναφέρει ότι ήταν στη Μαρμαρίδα και το ίδιο κάνει και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος[3] όπου την τοποθετεί σε απόστασή του 72 ρωμαϊκά μίλια δυτικά από το Παραιτόνιον, αλλά ένα από τα καλύτερα σωζόμενα χειρόγραφα δίνει 12 μίλια, τα οποία συμφωνούν με την απόσταση των 100 σταδίων του Στράβωνα[4].

Η πόλη δεν πρέπει να συγχέεται με την Άπι που περιγράφεται από τον Ηρόδοτο (ii. 18), η αρχαία Γιαμού, πρωτεύουσα της 3ης νομής της Κάτω Αιγύπτου, που σήμερα καταλαμβάνεται από το σημερινό χωριό του Κομ ελ Χισν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ψευδοσκύλαξ, Περίπλους τῆς θαλάσσης τῆς οἰκουμένης Εὐρώπης καὶ Ἀσίας καὶ Λιβύης, [...] Λαοδαμαντείου λιμένος εἰς Παραιτόνιον λιμένα πλοῦς ἥμισυ ἡμέρας. Ἔχεται Ἆπις πόλις [...]
  2. (iv 5. § 5.)
  3. (ν. 6,)
  4. Στράβωνος Γεωγραφικά, [...] καὶ νῆσος Αἰνησίππεια ἔχουσα λιμένα καὶ κώμη Ἆπις͵ ἀφ᾽ ἧς εἰς μὲν Παραιτόνιον στάδιοι ἑκατὸν [...]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • This article incorporates text from a publication now in the public domain: Smith, William, ed. (1854–1857). "article name needed". Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.