Άντριαν Χέιστινγκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άντριαν Άστινγξ)
Άντριαν Χέιστινγκς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Ιουνίου 1929[1][2]
Κουάλα Λουμπούρ
Θάνατος30  Μαΐου 2001[1][2]
Λιντς[1]
Αιτία θανάτουνόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΜαλαισία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Θρησκευτικό τάγμαWhite Fathers
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[3]
ΣπουδέςΚολλέγιο Γούστερ
Douai School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
ιερέας
θεολόγος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Λιντς (1985–1996)
Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε
Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν
Οικογένεια
ΑδέλφιαCecily Hastings

Ο Άντριαν Χέιστινγκς (Adrian Hastings, 23 Ιουνίου 1929 - 30 Μαΐου 2001) ήταν Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, ιστορικός και συγγραφέας. Έγραψε μεταξύ άλλων το βιβλίο για τη "Wiriyamu Massacre" κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Μοζαμβίκης και το "The Construction of Nationhood: Ethnicity, Religion and Nationalism".

Πρώιμη ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hastings γεννήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αλλά μεγάλωσε στην Αγγλία από μωρό. Σπούδασε στο Douai School (1943-46) και στο Worcester College της Οξφόρδης (1946-49). Στο τελευταίο έτος του στην Οξφόρδη, ο Άστινγκς ακολούθησε ιεραποστολική εκπαίδευση. Αργότερα έγινε κοσμικός ιερέας στην Επισκοπή Μασάκα της Ουγκάντα. Σπούδασε θεολογία στο Collegium Urbanum, στο κολέγιο της Συνόδου της Προπαγάνδας (Congregation of Propaganda) στη Ρώμη. Χειροτονήθηκε το 1955 και του απονεμήθηκε διδακτορικό το 1958. Η δια βίου σχέση του με το περιοδικό The Tablet χρονολογείται από αυτήν την περίοδο. Το 1958 απέκτησε επίσης πτυχίο διδασκαλίας από το Christ College, Cambridge και το 1959 ανέλαβε τo ιερατικό του λειτούργημα στην Ουγκάντα.

Ιεραποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ουγκάντα, ο Άστινγξ υπηρέτησε σε ποιμενικές και διδακτικές λειτουργίες και ήταν επιφορτισμένος με την ερμηνεία των εγγράφων του δεύτερου Συμβουλίου του Βατικανού σε ιερείς στην Αφρική. Οι σημειώσεις του για αυτά τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν αργότερα. Κινητοποιήθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων περί αγαμίάς των κληρικών στην Αφρική, τους οποίους θεωρούσε υπεύθυνους για τον χαμηλό αριθμό Αφρικανικών κληρικών. Το 1966, μετά από κρίσεις ελονοσίας, επέστρεψε στην Αγγλία και δραστηριοποιήθηκε στον οικουμενικό διάλογο μέσω της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Διεθνούς Αγγλικανικής-Ρωμαιοκαθολικής Επιτροπής . Από το 1972 έως το 1976 ο Άστινγξ ήταν στο προσωπικό μιας οικουμενικής ιεραποστολικής σχολής, του Κολλεγίου της Αναλήψεως στο Selly Oak του Μπέρμιγχαμ. Το 1973 ο Χέιστινγκς έκανε γνωστές στον κόσμο τις σφαγές που πραγματοποιήθηκαν από τον πορτογαλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Μοζαμβίκης, πρώτα στους The Times και αργότερα στα Ηνωμένα Έθνη. Προκάλεσε μια διαμάχη το 1973 με ένα άρθρο στο The Times σχετικά με την «Σφαγή στο Wiriyamu» στη Μοζαμβίκη, αποκαλύπτοντας ότι ο Πορτογαλικός στρατός είχε σφαγιάσει περίπου 400 χωρικούς στο χωριό Wiriyamu, τον Δεκέμβριο 1972.

Ακαδημαϊκή καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976 ο Άστινγξ διορίστηκε λέκτορας στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν . Ήταν ειδικός στα έθνη και τον εθνικισμό. Στο βιβλίο του 1997, The Construction of Nationhood, ανίχνευσε τις απαρχές των ευρωπαϊκών εθνών στον Μεσαίωνα, υποστηρίζοντας την κεντρική θέση του Χριστιανισμού στις ευρωπαϊκές εθνικές ταυτότητες. Σύμφωνα με τον Άστινγξ, η βιβλική ιδέα της αρχαίας ισραηλινής πολιτείας, με τη συνένωση της γης, των ανθρώπων και της θρησκευτικής πολιτείας ... ήταν σχεδόν μονολιθικά εθνική" και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η κύρια ιδέα του είναι ότι τα έθνη και ο εθνικισμός δεν εμφανίστηκαν κατά την εποχή της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης όπως υποστηρίζουν οι μοντερνιστές ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες.[4] Το Construction of Nationhood δημοσιεύθηκε στα Ισπανικά το 2002 ως La construcción de las nacionalidades: Etnicidad, religión y nacionalismo . [5]

Από το 1982–85, ήταν καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε . Από το 1985 μέχρι την αποχώρησή του το 1996 ήταν καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και ασχολήθηκε με το Πανεπιστημιακό Κέντρο για τις Αφρικανικές Σπουδές του Λιντς . Από το 1985 έως το 2000 ξέδιδε το περιοδικό Journal of Religion in Africa . Αργότερα ασχολήθηκε με τις φρικαλεότητες που συνόδευσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την επιβεβαίωση του σερβικού ελέγχου επί του Κοσσυφοπεδίου . Ήταν ιδρυτικό μέλος της "Συμμαχίας για την υπεράσπιση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης". [6]

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978 ο Άστινγξ αποφάσισε ότι ως καθολικός ιερέας ήταν ελεύθερος να παντρευτεί και το 1979 παντρεύτηκε την Ann Spence χωρίς να ζητήσει εκκλησιαστική άδεια ή να παραιτηθεί από την ιεροσύνη. Αν και αυτό ήταν σαφής παραβίαση του εκκλησιαστικού νόμου, ποτέ δεν αφορίστηκε, κυρίως επειδή μετά την αποχώρησή του από την Ουγκάντα δεν υπαγόταν στην εποπτεία κάποιου συγκεκριμένου επισκόπου. Κατά καιρούς συνέχισε να ασκεί την ιερατική του διακονία μετά τον γάμο του.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άστινγξ πέθανε στο Λιντς στις 30 Μαΐου 2001, σε ηλικία 71 ετών, και τάφηκε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας του East Hendred, στο Oxfordshire. Προς τιμήν του ιδρύθηκε το ταμείο Adrian Hastings Africa Scholarship Fund το 2001 στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Εργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άστινγξ έγραψε περισσότερα από σαράντα βιβλία, όπως:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]