Άντζελο Τοντάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντζελο Τοντάρο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Angelo Todaro (Ιταλικά)
Γέννηση17  Δεκεμβρίου 1945
Φραγανιάνο
ΨευδώνυμοPaul Bennett και Al Todd
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημιουργός κόμικς
δοκιμιογράφος

Ο Άντζελο Τοντάρο (Angelo Raffaele Todaro, γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα Paul Bennett και Al Todd[1], Τάραντας, Σικελία, 17 Δεκεμβρίου 1945) είναι Ιταλός καλλιτέχνης, σχεδιαστής και δημιουργός κόμικς.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’60 ο νεαρός Angelo μετέβη στη Ρώμη για σπουδές στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Το 1964 άρχισε να σχεδιάζει κόμικς για λογαριασμό ενός τοπικού εκδότη, δημιουργώντας τον χαρακτήρα Gordon Scott, που ήταν επηρεασμένος από την κλασική σειρά Diabolik. Δύο χρόνια αργότερα (1966) εμπνεύστηκε την εικονογραφημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας Alika. Ακολούθως (1967) συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο των αδελφών Spada που έδρευε στο προάστιο Ciampino της Ρώμης και για τον οποίο συνεισέφερε στη γνωστή σειρά Μαντρέικ ο Μάγος. Σχεδίασε επίσης αρκετές ιστορίες άλλων χαρακτήρων υπέρ – ηρώων Αμερικανικής προέλευσης, όπως Φάντομ, Rip Kirby κ.α.

Στη συνέχεια ο Todaro ενσωματώθηκε στην ηγετική ομάδα του εκδότη Alberto Giolitti και συμμετείχε στις δημιουργίες του. Μετά εργάστηκε στην παραγωγή αστυνομικών περιπετειών δράσης (FBI) καθώς και σειρών με θέμα το Φαρ Ουέστ (Lasso, Buffalo Bill) για λογαριασμό των Γερμανικών εκδόσεων Moewig και Bastei Verlag. Απασχολήθηκε και στην Μεγάλη Βρετανία, ως συνεργάτης της εταιρείας I.P.C., έργα του δε ανατυπώθηκαν στην Ιταλία από τις εκδόσεις Eroica. Στην Ιταλία αποτέλεσε στέλεχος και της εταιρείας του Μιλανέζου επιχειρηματία Ediperiodici, για την οποία παρήγαγε μία σειρά από άλμπουμ. Από το 1970 έως το 1990 πήρε μέρος στην εικονογράφηση σειρών τρόμου, όπως Terror Blu, Oltretomba κ.α.

Μία από τις πλέον σημαντικές συνεισφορές του ήταν εκείνη στη σειρά Martin’s Marvellous Mini στο βρετανικό περιοδικό Tiger, ομού μετά του συναδέλφου του, Ντέιβιντ Σκιου, όπως και στη σειρά Roy of the Rovers. Παράλληλα φιλοτέχνησε δύο πονήματα για τα κόμικς (Turok, Star Trek), έκδοσης της Αμερικανικής εκδοτικής εταιρείας Western Company. Δουλειές του εκδόθηκαν και στη Γαλλία[2] από το 1979 έως το 1988.

Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε σειρές κόμικς για τουριστικά και περιβαλλοντικά έντυπα, αθλητικά περιοδικά και περιοδικά φαντασίας, ενώ έχει στραφεί στις εκδόσεις ιστορικών βιβλίων. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, το σχεδιαστικό του στυλ είναι επηρεασμένο από εκείνο των Alex Raymond, John Prentice και Frank Robbins[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]