Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φάντομ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Phantom

Φάντομ (αγγλικά The Phantom) είναι αμερικανική εικονογραφημένη περιπετειώδης σειρά (κόμικς) που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1936 (σαν καθημερινό κόμικ-στριπ εφημερίδας) από τον δημιουργό του Μαντρέικ, Λι Φολκ. Ο κύριος χαρακτήρας (Φάντομ) είναι ένας μασκοφορεμένος νέος μυώδης άνδρας που μάχεται το έγκλημα και πηγή εξόρμησής του αποτελεί η (φανταστική) Αφρικανική χώρα Bangalla. Το κόμικ αφού πρώτα εκδόθηκε σε πάρα πολλές χώρες, ακολούθως μεταφέρθηκε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ενώ μετατράπηκε και σε βίντεο-παιχνίδι. Ο Φάντομ ήταν ο πρώτος χαρακτήρας κόμικ που φορούσε το εφαρμοστό κοστούμι των υπερηρώων επιστημονικής φαντασίας.

Σύντομα, η καθημερινή παρουσία του κόμικ, που ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 1936 απέκτησε και μια εβδομαδιαία έγχρωμη, παράλληλη έκδοση σε Κυριακάτικο φύλλο εφημερίδας (28 Μαΐου 1939) που αμφότερες συνεχίζονται έως σήμερα. Στα 1966 η εταιρεία King Features ανακοίνωσε ότι διένειμε τη σειρά σε 583 εφημερίδες όλου του κόσμου[1]. Στην κορύφωση της κυκλοφορίας του, το κόμικ διαβαζόταν, σε ημερήσια βάση, από περισσότερους των 100 εκατομμυρίων αναγνωστών παγκοσμίως [2].

Ο Φολκ εργάσθηκε στο κόμικ του Φάντομ έως και το θάνατό του το 1999 και στη συνέχεια τη σειρά ανέλαβαν άλλοι δημιουργοί, με βασικό σεναριογράφο τον Tony DePaul. Διάφοροι εικονογράφοι απασχολήθηκαν με το σχεδιασμό, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Φολκ (για τις αρχικές 2 εβδομάδες), όπως οι Wilson McCoy, Ray Moore και Mike Manley (στην καθημερινή εβδομαδιαία έκδοση), Terry Beatty (στην κυριακάτικη) κ.ά.

Ο Φάντομ εκδόθηκε στην Αυστραλία, στην Ινδία και τη Σουηδία[3] κι ακόμη σε Ιταλία ("L'Uomo Mascherato"), Βραζιλία, Αργεντινή ("Fantasma "), στη Γιουγκοσλαβία ("Zigomar versus the Phantom"), στην Τουρκία ("Kizilmaske"), στην Ελλάδα (από τις εκδόσεις του Ηλία Καμπανά), στη Νότια Αφρική, στην Ιρλανδία κ.α.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Ron Goulart,"The Glory Days, or Believe It or Not!" in Dean Mullaney, Bruce Canwell and Brian Walker, King of the Comics : One Hundred Years of King Features Syndicate. San Diego : IDW Publishing, 2015. ISBN 978-1631403736 (p.185)
  2. "The Phantom". Jpdefillippo.com. Ανακτήθηκε στις 28/2/2011
  3. Phantom Comic Book Survey