Άλλος κόσμος (κελτική μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
«The Land of the Ever Young» από το βιβλίο Irish Fairy Tales (1920)

Στην κελτική μυθολογία, ο Άλλος Κόσμος (αγγλικά: Celtic Otherworld) είναι η χώρα των θεών και των νεκρών. Στους Γαελικούς και Βρυθονικούς μύθους αναφέρεται ως υπερφυσικός τόπος αιώνιας νιότης, ομορφιάς, υγείας και αφθονίας.[1] Περιγράφεται είτε ως ένας κόσμος παράλληλος με τον δικό μας, είτε ως τόπος κάτω από τη γη ή πέρα από τη θάλασσα.[1] Ο Άλλος Κόσμος είναι συνήθως άπιαστος, αλλά διάφοροι μυθικοί ήρωες της κελτικής λαογραφίας τον επισκέπτονται είτε τυχαία είτε αφού προσκληθούν από κάποιον από τους κατοίκους του. Συχνά φτάνουν σε αυτόν μπαίνοντας σε αρχαίους τάφους και σπηλιές, περνώντας κάτω από το νερό ή διασχίζοντας τη δυτική θάλασσα.[1] Μια γυναίκα μπορεί να προσκαλέσει τον ήρωα στον Άλλο Κόσμο προσφέροντας ένα μήλο, ένα ασημένιο κλαδί μηλιάς ή έναν μίτο για να τον ακολουθήσει.[2]

Στην ουαλική μυθολογία ο Άλλος Κόσμος αποκαλείται Annwn, ενώ στον Αρθουριανό κύκλο αναφέρεται ως Άβαλον. Στην Ιρλανδική μυθολογία είναι γνωστός με διάφορα ονόματα, όπως Μόι Μελ, Τιρ να Νογκ και Emain Ablach.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Koch, John T. Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO, 2006. p.1671
  2. MacKillop, James. Dictionary of Celtic Mythology. Oxford University Press, 1998. pp.21, 205, 270, 322–3, 346, 359–60. ISBN 0-19-280120-1.